In prettige buurten

Verbeteren van leefbaarheid

 
“In 2020 voerden we in alle buurten wijkbeheer in en versterkten we het buurtgericht werken. Wijkbeheerders zijn nu in alle EH-buurten het eerste aanspreekpunt.”

De concentratie van kwetsbare groepen en problemen rond overlast en onveiligheid tekenen zich het sterkst af in wijken waar de leefbaarheid al onder druk staat. Daar staan vaak de goedkoopste woningen en daar zou - zonder sturing - de instroom van kwetsbare groepen en uitstroom van hogere inkomens en meer kansrijke huishoudens, het grootst zijn. Als bewoners daar niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, kunnen er problemen rond overlast en onveiligheid ontstaan.

Interventiebuurten

Eigen Haard volgde de ontwikkelingen en trends in de buurten in Amsterdam en omliggende gemeenten in 2020 nauwgezet in het kader van verbeteren van de leefbaarheid. Analyse van onze onderzoeken en de Deze 17 interventiebuurten bevinden zich voornamelijk in Noord, Zuidoost en Nieuw-West. toets aan de praktijkervaringen van onze medewerkers leidde ertoe dat wij in 2020 aan 17 van onze buurten het label ‘interventiebuurt’ gaven. Dat zijn buurten waar op fysiek en sociaal gebied stevige ingrepen nodig zijn om een positieve ontwikkeling te stimuleren. 

Maatregelen 

In 2020 formuleerden we vervolgens voor elk van deze 17 interventiebuurten doelen, maatregelen en activiteiten die moeten zorgen voor een positieve ontwikkeling. Dat gaat deels om maatregelen op tactisch niveau, zoals sturen op meer menging in de wijk door middel van (nieuwbouw)projecten of huurprijsbeleid en deels om maatregelen en activiteiten die meer praktisch (operationeel) van aard zijn. Bij het bepalen en uitvoeren van deze plannen zoeken we de afstemming en samenwerking met gemeente, corporaties en andere partners op.

Buurtmonitor

In 2020 werkten we aan de Buurtmonitor. Met dit instrument zien we beter of we de doelen en maatregelen per buurt ook daadwerkelijk realiseren en of ze effect hebben. Einde 2020 was de ontwikkeling van de Buurtmonitor nog niet geheel afgerond. 

Overal wijkbeheer actief

We hebben in 2020 het buurtgericht werken in al onze 84 buurten versterkt. Dit deden we door overal wijkbeheer in te voeren. De wijkbeheerders zijn nu in alle buurten actief en zijn daar het eerste aanspreekpunt voor de bewoners. De wijkbeheerders zijn het gezicht van Eigen Haard in de wijk. 

Bewonersonderzoek en WiA-onderzoek

In het Eigen Haard bewonersonderzoek vragen wij aan bewoners met welke score zij onze dienstverlening, hun woning en de leefbaarheid van hun buurt waarderen. In het onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA) van de gemeente Amsterdam kunnen we informatie terugvinden over sociaaleconomische gegevens van buurten en scores op het gebied van veiligheid enz. Met onder meer deze twee uitslagen maken wij jaarlijks een ranking van de 84 wijken waar Eigen Haard woningen heeft. De wijken die op sociaal en fysiek gebied het slechtst scoren, plaatsen we bovenaan. Deze kregen van ons de meeste aandacht in mankracht en middelen. 

Deze ranking, het Eigen Haard 'Wijkselectiemodel', is daarmee een combinatie van harde en zachte gegevens (statistiek en bewonersmeningen) en van eigen onderzoek en openbare data. Het wijkselectiemodel geeft ons een degelijke, cijfermatige onderbouwing voor de keuzes, die we maken in onze wijkaanpak. Voor de Wijkselectie 2020 gebruikten we onder andere gegevens uit het bewonersonderzoek van 2018 en de resultaten van het WiA-onderzoek 2019.