Overzicht per gemeente

Amsterdam West

 
“Oplevering nieuwbouw fase 3 en 4 ‘De Dichters’ in de Kolenkitbuurt: 67 huur woningen voor middeninkomens, 107 koop woningen en 6 bedrijfsruimtes. ”

Binnen de gemeente Amsterdam golden in 2020 de Samenwerkingsafspraken 2020-2023. Deze prestatieafspraken zijn overeengekomen tussen de woningcorporaties, de huurderskoepels en de gemeente Amsterdam. De gezamenlijke partijen in Amsterdam werkten - vanuit hun eigen verantwoordelijkheid - in de geest van de nieuwe Woningwet. Het resultaat is dat het maatschappelijk presteren van de woningcorporaties goed is ingebed in het lokale beleid. De afspraken gelden voor de hele stad. Elk jaar brengt de AFWC een jaarbericht uit met uiteenlopende cijfers en informatie over de prestaties van de Amsterdamse woningcorporaties in het afgelopen jaar. 
Het maatschappelijk presteren van de woningcorporaties is goed ingebed in het lokale beleid. 
 Op de overzichtspagina Amsterdam is de verantwoording te vinden van de prestaties van Eigen Haard in 2020 op de thema’s ontwikkeling woningvoorraad, betaalbaarheid, specifieke doelgroepen, kwaliteit en duurzaamheid en toegankelijkheid. Specifiek voor Amsterdam West wordt hier onder ingegaan op de inzet vanuit Eigen Haard in 2020 voor wat betreft de leefbaarheid. 

Leefbaarheid

Kolenkitbuurt

Door de inzet van wijkbeheer hebben we de basis (schoon, heel, veilig) op orde gekregen en gehouden. Dit deden we in 2020 ook door bij sloop/nieuwbouw grote afvalcontainers te faciliteren zodat er minder kans is op zwerfvuil op straat. In de garages zijn borden geplaatst met regels en zijn aanpassingen gemaakt bij een garagedeur. We hebben kritisch opnieuw bekeken of de bestaande schoonmaakprogramma’s toereikend waren. En waar nodig, zijn er extra schoonmaakopdrachten gegeven om de uitstraling van complexen te verbeteren. 

Veel tijd is er gestoken in het opbouwen en uitbreiden van het netwerk en in het nauw samenwerken met Rochdale, Stadgenoot en de gemeente. Ons doel is om een stevige nieuwe buurtgemeenschap te vormen (community building). Hier is in 2019 al mee gestart.  De groep “Team Kolenkit” heeft een levendige appgroep, waarbinnen professionals en actieve bewoners snel met elkaar schakelen.  

Kwartetspel

Met de nieuwe bewoners in de buurt hebben we contact gelegd. In 2020 waren dat vooral kopers en vrije sector huurders. Door Covid-19 is in 2020 het verbinden van de oude en nieuwe bewoners slechts gedeeltelijk tot stand gekomen. Enkele activiteiten konden wel doorgang vinden. Zo zijn de bewoners betrokken geweest bij het maken van een Kwartetspel wat specifiek (met onze partners) is ontwikkeld voor de Kolenkitbuurt.

De wijkbeheerder en regisseur Wijkontwikkeling & Leefbaarheid hebben de nieuwe bewoners al wel geprobeerd mee te nemen in het plan om van de nieuwe Kolenkitbuurt een stevige en actieve buurtgemeenschap te maken. De bedoeling is dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid in het complex waar ze wonen. En zich meer betrokken voelen bij medebewoners (oud en nieuw, huurders en kopers) en hun buurt. Er hebben zich dit jaar enkele bewoners opgegeven om hierover mee te denken. Het plan is om hier in 2021 - in complexen en buurtbreed - samen verder mee aan de slag te gaan. Daarbij wordt er ook gekeken naar de voorzieningen die er in de wijk zijn.  

De contacten met Stadsdeel Amsterdam West zijn dit jaar zeer goed geweest. Er is nauw contact geweest met de gebiedsmakelaar, de winkelstraatmanager en de medewerker economische zaken om de zes nieuwe BOG eenheden die in 2021 worden opgeleverd goed in te vullen. We zetten in op ondernemers die een toegevoegde waarde voor de buurt hebben en bijdragen aan de positieve ontwikkeling die in de Kolenkitbuurt in gang is gezet. 

In het complex De Meesters hebben we de stedelijke regeling toegepast om hier met voorrang woningen toe te wijzen aan mensen uit de beroepsgroepen zorg- en onderwijs. Meerdere mensen hebben daarvan gebruik kunnen maken en zijn daardoor als leraar of verplegend personeel behouden gebleven voor de stad. Ze zijn ook een welkome groep bewoners in de buurt. In 2020 is er ook een start gemaakt met de sloop van de Akbarstraat

Met de andere corporaties, Stadsdeel Amsterdam West en de wijkpolitie hebben we nauw samengewerkt bij de aanpak van jongerenoverlast en veiligheid in de buurt. Zo is er een digitale bewonersavond georganiseerd en is er gezorgd voor brievenbusklemmen naar aanleiding van vuurwerk overlast. 

Ook hebben verschillende afdelingen binnen Eigen Haard nauw samengewerkt aan de veiligheid, met name de afdeling Wijkontwikkeling & Leefbaarheid met de afdelingen Parkeren en Vastgoedbeheer. Als er bijvoorbeeld een defect was aan een algemene toegangsdeur, werd deze snel verholpen, zodat hangjongeren niet het complex in konden. Het gericht uitbreiden van het cameratoezicht is eveneens onderdeel van de veiligheidsaanpak geweest. 

Daarnaast is er in de Lauernessestraat een participatieproject uitgevoerd waarbij in totaal vier gevels zijn beschilderd door kunstenaars, waarvan één gevel van Eigen Haard. Ter voorbereiding zijn er verhalen bij bewoners opgehaald om te horen wat er leeft in de wijk. De bewoners hebben zelf met elkaar bepaald welke kunstwerken op de gevels mochten komen. 

De wijkbeheerder heeft bewoners gemotiveerd mee te doen met de “Schoonste straat”. Bewoners van de Meimorgenstraat/Lidewijdepad hebben gedurende drie maanden zelf hun straat schoon gehouden, door onder andere al het vuil in de daarvoor bestemde containers te doen, meldingen te maken bij het Stadsdeel indien het nodig was zwerfaval op te ruimen.

Robert Scottbuurt 

Het hele jaar is in de Robert Scottbuurt een wijkbeheerder actief geweest. Deze heeft veel inzet gepleegd op het schoon en veilig houden van de verschillende complexen en dan vooral de drooglopen. Regelmatig heeft hij opruimprotocollen uitgevoerd waarbij veel anoniem neergezet grof vuil werd verwijderd. Bewoners worden door de wijkbeheerder aangesproken op hun verantwoordelijkheid maar het is een hardnekkig terugkerend probleem.  

De bewoners van het Fridtjof Nansenhof hebben in 2020 hun woningen verlaten, omdat deze panden plaats gaan maken voor nieuwbouw. Ondertussen is de interim periode gestart waarbij Eigen Haard nauw samenwerkt met Stadsdeel West en de wijkpolitie. Het sloopgebied is ook tijdens de interim beheerperiode goed schoon en in het algemeen rustig gebleven. Er waren in 2020 wat vaker hangjongeren te vinden in de omgeving. Dit hing onder andere samen met het gebrek aan activiteiten in de wijk en de lockdowns door Covid-19. Hierover zijn we in nauw contact met Stadsdeel West en de politie geweest. 

De wijkbeheerder deelt samen met de Voedselbank een pand aan de E. de Roodestraat. De Voedselbank was ook in 2020 onze wijkpartner in deze buurt en heeft door alle contacten in de buurt een positieve invloed op het voorkomen van overlast op straat: overlastgevers worden door hen aangesproken. De samenwerking met deze wijkpartner is erg goed. Er is nauw contact met Stadsdeel West en de wijkagent. In 2020 werd er een groter beroep gedaan op de Voedselbank. Door Covid-19-maatregelen zijn er meer mensen die inkomensverlies hebben geleden en een voedselpakket goed konden gebruiken.  

De Robert Scottbuurt heeft last van een rattenplaag. De wijkbeheerder onderzoekt samen met Stadsdeel West en de VvE’s in deze buurt wat de beste mogelijke aanpak is om dit te stoppen. Eerdere pogingen (onder andere gedragsverandering ten aanzien van het weggooien van voedsel) hebben onvoldoende resultaat gehad. In 2021 wordt de aanpak van dit probleem voortgezet. 

Spaarndammerbuurt

In 2020 is in de Spaarndammerbuurt de wijkbeheerder actief geweest om te handhaven op schoon, heel en veilig. Daarnaast hebben wij ons in deze buurt voornamelijk ingezet op het opbouwen van een goede relatie met de nieuwe bewonerscommissies en de (‘overgenomen’) bewonerscommissie van de Spaarndammercarré.

Zeeheldenbuurt

 In 2020 is de buurtkamer Parlarie heel actief geweest. Buurtkamer Parlarie wordt door Eigen Haard en door de gemeente ondersteund. Samen met de bewonerscommissies in de Zeeheldenbuurt heeft Parlarie zich ten tijde van Covid-19 ingezet voor kwetsbare jongeren en ouderen in de wijk. Parlarie heeft onder andere hun ruimte ter beschikking gegeven aan jongeren die thuis geen plek hebben om te leren en/of hulp nodig hebben wij hun huiswerk. 

Voor alle buurten in Amsterdam West geldt dat bewoners van 75 jaar en ouder bij de eerste Covid-19-maatregelen in maart 2020 door ons zijn gebeld. De wijkbeheerders wilden informeren of bewoners zichzelf in deze moeilijke tijd konden redden of dat zij ondersteuning nodig hadden. Daar waar door bewoners extra hulp gewenst was, zijn door ons vrijwilligersorganisaties ingeschakeld.