Wat doen wij aan verduurzamen?

Iedereen woont graag in een prettig huis dat weinig energie verbruikt en dus goed is voor je portemonnee. Zeker met de huidige energieprijzen. Daarnaast vinden we verduurzaming belangrijk voor het milieu. 

We willen dat in 2050 onze woningen en ander vastgoed CO2-neutraal, aardgasvrij en circulair zijn. Dat wil zeggen dat we alleen nog maar duurzame energie en materialen gebruiken. We doen dit stap voor stap. Bij al onze projecten trekken we samen op met bewoners en werken we samen met gemeenten en andere partijen. 

Woningen verduurzamen tijdens projecten 

Door verduurzaming en renovatie maken we bestaande woningen energiezuiniger. Dat doen we in ons project Samen verduurzamen en tijdens renovaties. Dat zijn vaak grotere projecten waarbij we veel woningen tegelijk aanpakken. Deze projecten kosten veel voorbereiding.  In 2028 willen we geen woningen met een E, F of G label meer verhuren.  Een uitzondering geldt voor monumenten die soms moeilijk te verduurzamen zijn.

Aardgasvrij maken van woningen

Soms kunnen we woningen tijdens een renovatie of bij verduurzamen aardgasvrij maken. Bijvoorbeeld door ze aan te sluiten op stadswarmte. Meestal verwijderen we dan ook het kookgas en plaatsen een inductiekookplaat. In andere gevallen pakken we, met andere corporaties en warmtebedrijven hele wijken aan. Lees er meer over op deze pagina

Energiezuinige nieuwbouw

Onze nieuwbouwwoningen zijn niet meer aangesloten op het gas. En door een goede isolatie gebruiken ze weinig energie. We maken met onze bouwers nieuwe woningen die energiezuiniger zijn en waarvan we de materialen kunnen hergebruiken.     

Verduurzamen bij onderhoud en verhuizingen

Het verduurzamen van woningen combineren we ook met onderhoud. Dat scheelt overlast voor de bewoners. Als we bijvoorbeeld kozijnen schilderen is het misschien ook een goed moment om dubbel glas te plaatsen. En als een bewoner verhuist, dan maken we de woning energiezuiniger. 

Verduurzamen op verzoek van bewoners

Op verzoek van bewoners plaatsen we dubbel glas of maken we elektrisch koken mogelijk.  

Duurzame energie opwekken met zonnepanelen

Bij onze verduurzamingsprojecten en renovaties krijgen bewoners, als het technisch mogelijk is, het aanbod om te kiezen voor zonnepanelen. Je wekt daarmee je eigen stroom op. Voor de zonnepanelen betaal je servicekosten Zonnestroom. De zonnestroom van je dak is ongeveer 50% voordeliger dan stroom van je elektriciteitsleverancier. Meer informatie in de folder.

In sommige gevallen plaatsen we zonnepanelen voor de collectieve energievoorziening, zoals bij hoge flats. Ook dit is goed voor het milieu en scheelt de bewoner in kosten. 

Bewoners helpen met energiebesparing 

We werken samen met gemeentes en de stichting !WOON om bewoners te helpen energie te besparen. Vaak maakt een adviesgesprek je er van bewust van dat je snel veel energie en geld kunt besparen en toch prettig woont. 

Hergebruik van materialen

Veel spullen uit bijvoorbeeld sloop- of renovatiepanden kunnen we nog prima te gebruiken. Denk aan deuren, hang- en sluitwerk of sanitair. Dat knappen we op en gebruiken we in andere woningen.  

 

Energielabels per gemeente

Van al onze woningen heeft 19 procent nog een laag energielabel E, F of G. De komende jaren werken we die weg. Lees hier meer over energielabels. 
Bron: jaarverslag Eigen haard 2021