Aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot en dus voor klimaatverandering. Ook is stroom en gas heel duur en willen we minder afhankelijk zijn van het buitenland. Daarom maken we woningen aardgasvrij.

Wat betekent ‘aardgasvrij’ voor mij als huurder van Eigen Haard?

We willen dat in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Nu hebben de meeste woningen nog een cv-ketel of kook je op gas. In de toekomst zijn er andere installaties voor verwarming en warm water en kan koken alleen nog maar elektrisch. In plaats van aardgas gebruiken we dan zoveel mogelijk ‘groene’ energie.

Wanneer maken we jouw woning aardgasvrij?

Veel gemeenten hebben een energievisie. Daarin staat wat in bepaalde wijken de beste manier is om betaalbaar over te stappen op aardgasvrij. In Amsterdam werken corporaties met de gemeente en Vattenfall aan het aardgasvrij maken van wijken door ze aan te sluiten op stadswarmte. Als wij plannen hebben voor werkzaamheden nemen we contact op met bewoners. Het kan dus nog even duren voordat jouw woning aan de beurt is.

Het aardgasvrij maken of voorbereiden op een aardgasvrije toekomst doen we ook als de woningen onderdeel zijn van renovatie- en verduurzamingsprojecten. Bijvoorbeeld in het programma Samen verduurzamen. Je kunt in principe ook zelf jouw woning aardgasvrij maken. Dat is vaak wel kostbaar en lastig. Je kunt hierover contact opnemen met ons.

Heb ik invloed op de plannen?

Onze plannen voor aardgasvrij bespreken we eerst met bewoners en bewonerscommissies.  We bespreken dan de alternatieven  voor aardgas. Als we een heel gebouw renoveren of verduurzamen moet 70% van de bewoners daar akkoord mee zijn. Voor onze woningen in een VvE onderzoeken we de maatregelen samen met de andere woningeigenaren.

Heeft 'aardgasvrij' invloed op mijn woonlasten?

Ons uitgangspunt is dat de totale woonlasten (huur en energie) niet hoger worden. Dit maken we inzichtelijk voor de start van een project.