Energieprijzen, voorschotten en energietoeslag

Energie is nog steeds duur. Hoeveel je aan energie betaalt hangt onder andere af van het weer, je eigen stookgedrag en of de woning goed geïsoleerd is. De kosten van energie zijn wat gedaald maar niet terug op het prijsniveau van een tijdje geleden. Ook stopt de tegemoetkoming van de overheid vanaf 1 januari 2024.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt je om energieschulden te voorkomen. Begin met de situatie check. Dan krijg je advies over het doen van de aanvraag. Je kunt de check hier doen op hun website.

Het Noodfonds geeft huishoudens steun bij een deel van de energierekening. Het Noodfonds kijkt naar hoe hoog de rekening voor gas, warmte en elektriciteit is. En naar het inkomen van de volwassen mensen in jouw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt jouw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van zes maanden.

Aanpassen voorschot blokverwarming

Bij blokverwarming verwarmt een warmtebron een blok huizen of een gebouw. Je betaalt aan Eigen Haard een voorschot op de verwarmingskosten. Dat voorschot schatten we in op basis van de energieprijzen. We willen niet dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen. Denk je dat je veel minder of juist meer kwijt bent aan verwarmingskosten, kijk hier of je het bedrag kan laten aanpassen.  

Voorschot aanpassen bij je energiebedrijf

Loopt je voorschot via het energiebedrijf en wil je dat aanpassen, dat kan via je energiebedrijf. Vaak via de site of telefonisch.  

Heb je moeite om de rekeningen te betalen?

Door de hoge energieprijzen kan je financieel in de knel komen. Wellicht kom je in aanmerking voor een energietoeslag. Op de site van je gemeente lees je de voorwaarden. Je kunt daar ook de energietoeslag direct aanvragen. 

Wil je meer grip op je geldzaken? Eigen Haard werkt samen met Geldfit. Doe de test en ontdek binnen 2 minuten wat jij kan doen. Je ontvangt tips en ziet waar je terecht kan voor hulp. 

      

Meer informatie

Heb je vragen? Vul dan het contactformulier in.