Energieprijzen, voorschotten en energietoeslag

Waar je ook heen gaat±: veel dingen zijn stukken duurder. En ook de energierekening stijgt. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden en hangt af van verschillende situaties. Denk aan het weer en je eigen stookgedrag. 

Aanpassen voorschot energiekosten

Sommige huurders betalen hun voorschot op de verwarmingskosten aan Eigen Haard. Anderen betalen het voorschot aan hun energiebedrijf. 

Bij blokverwarming verwarmt een gezamenlijke warmtebron een heel blok huizen of een gebouw. Deze huurders betalen hun voorschot op de verwarmingskosten aan Eigen Haard.

UPDATE - Nieuws voor huurders van gebouwen met blokverwarming

Op 18 januari 2023 gaf de overheid aan ook deze bewoners te willen helpen met de warmtekosten bij blokverwarming. De overheid heeft voorlopige bedragen genoemd. Maar nog niet alle details en voorwaarden zijn bekend. Toch werken wij nu al aan een plan om zo snel mogelijk de warmtekosten in de huur passend te verlagen. Wij informeren alle huurders met blokverwarming zo snel mogelijk over wat dit voor hen betekent.

Ik betaal mijn voorschot op de stookkosten aan Eigen Haard. Kan ik dit bedrag aanpassen?

De kosten voor het verwarmen van je woning zijn vanaf januari 2022 gestegen. En dat zal in 2023 ook zo zijn. Ook dit jaar willen we niet dat je aan het einde van het jaar veel moet bijbetalen. Daarom passen we je maandelijkse voorschot aan. Denk je dat je voorschot te hoog of te laag is? Kijk hier of je het bedrag kan laten aanpassen.  

Ik betaal mijn energierekening rechtstreeks aan mijn energiebedrijf, en ik kan mijn rekening niet meer betalen. Wat nu?

Neem contact op met je energiebedrijf. Meer informatie hierover vind je bij ACM|Consuwijzer

Moeite om de rekeningen te betalen?

Door de hoge energieprijzen kan je financieel in de knel komen. Heb je een laag inkomen, vraag dan bij je gemeente een energietoeslag aan. Op de site van je gemeente lees je de voorwaarden. Je kunt daar ook de energietoeslag direct aanvragen. Hieronder staat een overzicht van de pagina's van verschillende gemeenten.

Daarnaast kunnen kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode. Klik hier voor meer informatie daarover.

Wil je meer grip op je geldzaken? Eigen Haard werkt samen met Geldfit. Doe de test en ontdek binnen 2 minuten wat jij kan doen. Je ontvangt tips en ziet waar je terecht kan voor hulp. 


Wat gebeurt er nog meer?

Daarnaast doen de gemeenten en rijksoverheid nog meer, gaan wij door met het verduurzamen van onze woningen en kan je ook zelf aan de slag. 

  • Je gemeente kan je helpen met energiebesparing. Bijvoorbeeld met advies, energiecoaches, simpele maatregelen en gratis cadeaubonnen. 

  • Wij gaan door met het verduurzamen van onze woningen. De meeste energie bespaar je als je huis goed is geïsoleerd. We kunnen helaas niet alles  meteen aanpakken. Je hoort van ons als we je huis gaan verduurzamen en vertellen je dan over de plannen.  Wil je toch al zelf aan de gang, bijvoorbeeld met dubbel glas, elektrisch koken of zonnepanelen kijk op deze pagina wat je mogelijkheden zijn.

  • Het weer maar ook je eigen stookgedrag heeft invloed op je energierekening. Goed nadenken over je energieverbruik kan helpen. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt. Of plaats tochtstrippen. De digitale vakman laat zien hoe dat gaat

    Lees hier onze tips om geld en energie te besparen. En kijk op de website van Milieu Centraal. Zie ook deze simpele uitleg van Stichting Lezen en Schrijven over energiekosten.

  • Huishoudens en andere kleinverbruikers ontvangen in november en december een vaste korting van €190 per maand op de energierekening. Deze vergoeding is vanuit de Overheid en voor alle kleinverbruikers hetzelfde. Je hoeft zelf niets te doen, het wordt verrekend via de energierekening van je energieleverancier. Dus niet via Eigen Haard.

  • De overheid heeft bepaald dat de energieleveranciers in 2023 over de eerste 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom een maximaal tarief (prijs) per huishouden rekent. Dit gaat in op 1 januari 2023. De NOS legt in een kort artikel goed uit wat het prijsplafond precies is (4 oktober 2022). De overheid betaalt dus mee aan jouw energierekening. Zie ook deze simpele lesbrief van  Stichting Lezen en Schrijven.

  • Om te zorgen dat huishoudens niet in de problemen komen heeft de Rijksoverheid een paar maatregelen genomen. De verlaging van de BTW en energiebelasting. En de instelling van een prijsplafond per 1 januari 2023. Voor de meest actuele informatie, kijk je op de website van de Rijksoverheid.

      

Meer informatie

Heb je vragen? Vul dan het contactformulier in.