Aansluiten op het warmtenet

We sluiten steeds meer woningen aan op het warmtenet. Wat is dat en wat betekent het voor jou?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Daar stroomt warm water doorheen. Dit  warme water komt van een warmtebron in de buurt, bijvoorbeeld van restwarmte uit de industrie of een energiecentrale. Het warme water verwarmt jouw woning. Het zorgt ook voor je warme water in de keuken en de douche. Het water is net zo warm als het water uit je cv. 

Wat kost mij het warmtenet?

Bij het warmtenet betaal je, net als bij je gasrekening,  een vast en een variabel bedrag.

  • Een vast bedrag voor de huur van de afleverset en andere kosten van het warmtebedrijf zoals de aanleg en het onderhoud van de leidingen in straat.
  • Een bedrag dat afhangt van de hoeveelheid warmte dat je gebruikt. De afleverset heeft een meter die je verbruik bijhoudt.

Je energierekening hangt af van je verbruik, de grootte van je woning en je huishouden. we bieden alleen een aansluiting op het warmtenet aan als je rekening, bij hetzelfde verbruik, niet hoger wordt dan als je met gas verwarmt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of de warmtebedrijven eerlijke prijzen rekenen.  

Voordelen en nadelen van het warmtenet

Het warmtenet is een betaalbaar alternatief voor aardgas. Zijn er nog meer voor- en nadelen?

Voordelen
+ Je stoot ongeveer 60 procent minder Co2 uit
+ Het warmtenet heeft vrijwel nooit storingen. Je zit er dus altijd warm bij
+ Je hebt geen gasleidingen meer in huis. Dat is wel zo veilig

Nadelen
- Je hebt overlast door de aanleg van leidingen in de straat
- We moeten in je woning zijn voor de aansluiting
- Je hebt geen keuze voor je warmteleverancier

Buurtgerichte aanpak

Soms pakken we een woongebouw. In andere gevallen werken we buurtgericht. Dat doen we dan samen met andere corporaties, warmtebedrijven zoals Vattenfall of Eneco en de gemeente. Een voorbeeld daarvan is de Blomwijckerbuurt, een  deel van de Wildemanbuurt.