Huurachterstand

sociale huur

Kunt u de huur niet betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Hoe eerder hoe beter! Samen kijken we naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling. 

Vraag en antwoord

 • Als u de huur niet voor de 1e van de maand betaalt, nemen we contact met u op. Dat contact verloopt als volgt:

  Herinnering

  U krijgt eerst een herinnering. Dan moet u de huur binnen 5 dagen betalen. Als wij uw e-mailadres hebben, krijgt u een betaalmail als herinnering.

  Een telefoontje

  Wanneer u na deze herinnering nog niet heeft betaald, bellen wij u. In dat gesprek verzoeken wij u te betalen, maar we vragen ook hoe het komt dat u nog niet heeft betaald. Soms krijgt u een telefonische herinnering of een sms-bericht van onze belcomputer.

  Laatste herinnering

  Als u na het telefoongesprek en het verstrijken van de nieuwe betalingstermijn, nog niet heeft betaald, krijg u een allerlaatste herinnering. Hierin vermelden we de incassokosten waarmee u te maken krijgt als u niet binnen 14 dagen alsnog betaalt.

  Opnieuw een telefoontje

  Direct na de laatste herinnering bellen wij u weer met het verzoek om zo snel mogelijk te betalen. En we vragen opnieuw waarom dat (nog) niet gebeurt. We proberen te voorkomen dat u te maken krijgt met het incassobureau.

  Aanmelden WPI

  Onder de naam ‘Geregelde betaling’ werken wij samen met WPI in Amsterdam. Als u een bijstandsuitkering heeft, melden wij uw huurachterstand bij WPI.

  Incassobureau

  Als de 14 dagen na de laatste herinnering voorbij zijn, geven wij de betalingsachterstand door aan het incassobureau. De wettelijke rente en incassokosten worden bij u in rekening gebracht. Het incassobureau stuurt u diverse brieven en sms’jes en belt u op. Er kan ook iemand bij u langskomen.

  Buitendienst

  Onze buitendienst bekijkt uw gegevens. Zij kunnen zelf bij u langskomen of u aanmelden voor ‘Vroeg erop Af’ . We willen voorkomen dat de betalingsachterstand moet worden overgedragen aan de deurwaarder.

  Deurwaarder

  Uiteindelijk schakelen wij een deurwaarder in. De kosten bij de deurwaarder lopen snel op. De deurwaarder geeft u eerst de kans om alsnog de achterstand met de bijkomende kosten te betalen. Dit is de laatste mogelijkheid om (hoge) juridische kosten te voorkomen.

  Juridische stappen

  Uiteindelijk, als het echt niet anders kan, neemt de deurwaarder juridische stappen. Deze vraagt bij de rechter een vonnis om het huurcontract te ontbinden en de woning te ontruimen. Wij geven u dan alsnog de mogelijkheid om de huurachterstand en de bijkomende kosten te betalen. Zo willen we voorkomen dat u uw huis kwijtraakt. In de meeste gevallen lukt dit nog.

 • U bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur vóór de 1e van de maand. Komt u er niet uit? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Hoe eerder hoe beter, wacht niet tot u in de problemen komt. Samen zoeken we naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling.

  U kunt ook een contactformulier invullen. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om uw situatie te bespreken.

 • Vaak wel, dus wacht niet tot u in de problemen komt. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Hoe eerder u contact met ons zoekt, hoe meer we voor u kunnen doen.

  Heeft u een betalingsachterstand? Bel: (020) 6 801 801 of vul het contactformulier in.

  Het is belangrijk dat u de afspraken nakomt anders vervalt de regeling en krijgt u alsnog te maken met ons incassobureau. U betaalt dan de extra incassokosten.

 • Wij willen niet dat u een betalingsachterstand oploopt en daardoor in de problemen komt. We willen voorkomen dat we in een juridische procedure terecht komen, of (in het ergste geval) dat u uw huis kwijt raakt. Daarom zoeken we snel en vaak contact met u en werken we samen met de gemeente en maatschappelijke hulpverlening. Om u te helpen, kunnen wij u (bij een huurachterstand van 2 maanden of meer) aanmelden voor hulpverlening.

  Welke gegevens delen wij?

  Wij kunnen de volgende gegevens delen:

  • Uw naam
  • Adres
  • De hoogte van uw betalingsachterstand

  Met wie delen we uw gegevens?

  Wij kunnen uw gegevens met de volgende instanties delen. Wij maken hierover goede afspraken:

  • De gemeente Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Landsmeer, Ouder-Amstel, Uithoorn of Zaanstad.
  • Civic
  • Combiwel
  • Doras
  • Dynamo
  • MaDiZo
  • PuurZuid
  • Sezo
  • CentraM
  • Balans Schuldhulpverlening
  • Sociaal Wijkteam Zaanstad

  Bezwaar?

  Heeft u er bezwaar tegen dat wij uw gegevens delen? Laat het ons weten.
  Bel: (020) 6 801 801 of vul het contactformulier in.

 • Door 'Vroeg Eropaf' neemt het aantal huurachterstanden af. Vroeg Eropaf is een samenwerking van Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente, zorgverzekeraars, energieleveranciers en maatschappelijke organisaties. Want vaak is er bij een huurachterstand meer aan de hand.

  In het geval van een huurachterstand nemen wij contact met u op. Bij een huurachterstand van 2 maanden melden wij onze huurders aan bij Vroeg Eropaf: de maatschappelijke dienstverlening biedt aan om te helpen en bespreekt de problemen en de mogelijkheden met u. Het gaat niet alleen over het oplossen van uw huurschuld. U kunt al uw schulden en problemen bespreken; die worden allemaal meegenomen in een schuldhulpverleningstraject. Dit is geen vrijblijvend traject, u moet zich er zelf ook voor inzetten.

 • Woningcorporaties en WPI Amsterdam werken samen om mensen met een bijstandsuitkering en een huurachterstand te helpen. Om te voorkomen dat mensen met een bijstandsuitkering hun woning kwijtraken door een huurachterstand, betaalt WPI de huur rechtstreeks aan de corporatie.

 • De meeste mensen kunnen niet wachten op de maand mei of juni. Want vaak komt dan niet alleen het mooie weer, maar ook het vakantiegeld. Steeds meer mensen gebruiken dit extraatje om schulden te betalen. Want dat lucht op.

  Loopt u achter met de huur betalen?

  We willen niet dat u in de problemen komt. Een beginnende achterstand is vaak de start van veel ellende. Gebruik daarom uw vakantiegeld om dit op te lossen. Zo voorkomt u herinneringen, aanmaningen en incassokosten. U bepaalt zelf welk deel van uw vakantiegeld u wilt gebruiken om de achterstand in te lopen.

  Heeft u een lopende betalingsregeling?

  Deze kunt u gewoon houden. U kunt met uw vakantiegeld extra aflossen. Zo bent u eerder van de betalingsregeling en de achterstand af.

  Neem contact met ons op!

  Dan regelen we dit samen. Bel naar (020) 6 801 910.

 • Als u dit contactformulier invult, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op