Nico is thuis in de Vogelbuurt

08 april 2024

Nico van Dijk woont nog niet zo lang in de Vogelbuurt. Hij voelt zich er echt thuis. Twee jaar geleden kreeg hij zijn driekamerwoningen op de hoek van de Wielewaalstraat. Na een scheiding zocht hij een plek voor zichzelf en zijn twee zoons.

“Ik stond op de dertiende plaats en had absoluut niet verwacht dat ik deze woning zou krijgen. Maar de twaalf mensen voor mij namen hem niet. Elke woning heeft natuurlijk wat nadelen, bij deze hoekwoning is bijvoorbeeld geen buitenruimte en geen berging. Maar dit huis is al verduurzaamd voordat ik erin kwam, dus dat is een groot voordeel. Muren, plafond en vloer zijn geïsoleerd en ik heb al een nieuwe cv-ketel en mechanische ventilatie. Andere woningen in de buurt krijgen dat nu pas.”

Enkelsteens muren

“Deze huizen uit 1919 hebben enkelsteens muren. Met de voorzetwanden blijft het toch goed warm. Daar zullen buurtgenoten die dit ook krijgen veel profijt van hebben. Het maakt je kamer iets kleiner, maar je krijgt er veel comfort en een strakke muur voor terug. Het is wel jammer dat de leidingen niet in de nieuwe wanden zijn weggewerkt. Eigen Haard heeft een budget en ik begrijp wel dat ze ergens een grens moeten trekken. De vloeren en het plafond zijn ook al geïsoleerd. Je hoort wel eens wat van de buren, maar het valt erg mee. Je woont in de stad, dus dat hoort erbij.”

“De ramen en kozijnen moeten nog worden vernieuwd. Dat wordt ook wel tijd. Op de dag dat we zijn verhuisd, kregen we het raam van de jongenskamer niet meer dicht. Vrijdagmiddag vijf uur, dat zul je altijd zien. Mijn buurvrouw heeft toen de nooddienst gebeld en die kwam dezelfde avond nog. De timmerman heeft het raam gesloten maar deed verder niets want over een tijdje zouden er toch nieuwe kozijnen komen. Dat heeft dus nog twee jaar geduurd, maar binnenkort gebeurt het echt.”

“We kunnen nu ook kiezen voor een aansluiting op zonnepanelen die op het dak komen. Aan de achterkant, want dit is een gemeentelijk monument. Dat doe ik natuurlijk, voor de duurzaamheid en om mijn energiekosten iets omlaag te brengen.”

Een praatje maken

“Ik heb altijd gewerkt in de horeca. Na de hotelschool in Zwitserland had ik een hotel en twee restaurants in Duitsland. Nu ben ik met pensioen, maar ik ben nog actief als coach, trainer en hypnotherapeut. Ik laat mensen bijvoorbeeld over glas of gloeiende kooltjes lopen, dat helpt om zelfvertrouwen op te bouwen. Daarnaast ben ik vrijwilliger in buurthuis De Meeuw. Koffie schenken en een babbeltje maken met mensen die ik anders niet zo snel zou ontmoeten.”

“Ik loop vaak een rondje: met de ene pont naar de stad, met de andere pont terug, boodschappen bij de Jumbo en weer naar huis. Onderweg maak ik vaak een praatje op straat, ik ouwehoer makkelijk. Zo ben ik ook in contact gekomen met de bewonerscommissie. Ik hoor graag als eerste als er iets gebeurt en vind het fijn mijn zegje te doen. Mijn suggesties om de informatie over de verduurzaming wat duidelijker te maken, heeft Eigen Haard overgenomen. Binnenkort beginnen de werkzaamheden in deze buurt. Ik denk dat het bij mij wel meevalt: meubels aan de kant en ’s avond weer in je eigen bed.”

Ruim uitzicht

“Meestal zit ik op de hoek van de bank, zo heb ik een ruim uitzicht. De boom voor het raam zit in de zomer vol vogels. Ik heb achter de woonkamer een gecombineerde werkkamer en slaapkamer. De jongens delen de slaapkamer. Als zij allebei uit huis zijn, schuif ik door naar hun kamer. Ik ga hier niet meer weg, ik zit hier perfect.”

Nico Verkleind Website

Samen aan de slag in de Vogelbuurt, IJplein en Hamerkwartier

De Vogelbuurt en het IJplein in Amsterdam Noord zijn populair. Tegelijk zijn het ook buurten met flinke problemen. Bijvoorbeeld omdat bewoners weinig geld hebben. Of omdat woningen verouderd en tochtig zijn. Daarom werken we aan de verbetering van de buurt. We verduurzamen en renoveren bijvoorbeeld woningen. En ondertussen kijken we wat er nodig is om mensen die dat nodig hebben een duwtje in de rug te geven. En als er nieuwbouw komt, zoals in het Hamerkwartier, dan moet dat aansluiten bij de wijk. De komende jaren gaat er dus veel veranderen. Regelmatig vertellen bewoners van de wijk wat zij daarvan vinden. En vooral wat er moet gebeuren zodat zij prettig kunnen blijven wonen in hun wijk.

Eigen Haard verduurzaamt 210 woningen rondom het Koekoeksplein. Kozijnen en ramen aan de voorkant worden vernieuwd, er komt extra isolatie en ventilatie en bewoners kunnen kiezen voor zonnepanelen. Kijk hier voor meer informatie.

De foto's van Nico zijn van fotograaf en bewoner van de Vogelbuurt Robin Leevel.