Bewoners beslissen over de toekomst van de Dichtersbuurt

24 juni 2022

Veel bewoners van de Dichtersbuurt in Amsterdam Nieuw-West wonen daar fijn, maar zijn niet tevreden over de kwaliteit van hun huis. De huizen zijn klein, en bewoners hebben last van bijvoorbeeld kou, tocht, vocht en geluidsoverlast. Ook de leefbaarheid in de buurt kan beter. Daarom maakt Eigen Haard samen met gemeente Amsterdam een vernieuwingsplan voor de hele buurt. Bewoners mogen kiezen uit twee mogelijkheden: alle huizen slopen en opnieuw terugbouwen, of ook een deel van de huizen renoveren. Hun keuze is doorslaggevend.

Dichtersbuurt bewoners 1
Dichtersbuurt bewoners 2
Dichtersbuurt bewoners 3
Bezig met laden...


Twee mogelijkheden

In de Dichtersbuurt staan 426 woningen, verdeeld over 6 hofjes. Voor de vernieuwing van de buurt zijn 2 mogelijkheden. De eerste optie is om alle woningen te slopen en 850 nieuwe woningen terug te bouwen. De tweede optie is om ruim 300 woningen te slopen en daarvoor 650 woningen terug te bouwen. Daarnaast laten we ruim 100 woningen staan. Die knappen we grondig op. Bij deze optie blijven 2 van de 6 hofjes behouden en zijn er in totaal ongeveer 750 woningen in de nieuwe Dichtersbuurt.

Bewoners als experts

Bewoners kennen de Dichtersbuurt als geen ander. Ze weten wat er nodig is om daar straks nog prettiger te wonen. Daarom mogen bewoners kiezen welke van de 2 opties zij het beste vinden. De optie waar het meeste op wordt gestemd, werken we samen met de bewoners verder uit tot een vernieuwingsplan voor de buurt.

Ingrijpend

De plannen zijn ingrijpend voor bewoners. Iedereen moet namelijk verhuizen tijdens de werkzaamheden. Bewoners mogen zelf kiezen of ze weer terugkeren naar de buurt of dat ze permanent ergens anders gaan wonen.

In een folder en filmpje krijgen bewoners uitleg over de plannen. Ook kunnen ze met vragen en suggesties terecht op 1 van de inloopbijeenkomsten op 23 en 25 juni. Daarna werken we het plan verder uit. De werkzaamheden starten vanaf 2025.