Huurverhoging vrije sector

vrije sector

Vanaf 1 juli 2024 verhogen wij de huur van je woning. Voor 1 juli krijg je een brief van ons. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent. Heb je vragen? Stel ze via het contactformulier.

Vraag en antwoord

 • De overheid heeft bepaald dat de huurverhoging dit jaar niet hoger dan 5,5% mag zijn.  Als je een vrije sector huurwoning hebt kan je alleen bezwaar maken als de huurverhoging hoger is dan 5,5%. Niemand in de vrije sector krijgt een huurverhoging die hoger is. Je kunt daarom geen bezwaar maken.

  Is je inkomen gedaald en heb je daardoor problemen met het betalen van de huur? Bekijk deze regelingen die je misschien kunnen helpen. Andere vragen over je situatie? Neem dan contact met ons op. 

 • Is je inkomen gedaald en kan je de huur van je vrije sector huurwoning niet meer betalen? Misschien kunnen wij je verder helpen. Lees dit stappenplan.

  1. Ga eerst naar jouw gemeente en vraag Woonkostentoeslag aan. Dit is een tijdelijke vergoeding die je helpt om de huur te betalen. Totdat je een andere oplossing hebt gevonden. Bijvoorbeeld meer inkomen of een goedkoper huis.

  2. Heef de gemeente je aanvraag geweigerd of stopt de Woonkostentoeslag? Misschien kan Eigen Haard je helpen. Leg je situatie aan ons uit. Wij kijken of we een oplossing kunnen vinden. Bijvoorbeeld een persoonlijke betalingsregeling of je huur tijdelijk verlagen. Soms kunnen we advies geven over het verhuizen naar een huis die beter bij je past of financiële regelingen.

  Wil je een aanvraag doen?

  Stuur alle papieren hieronder op via info@eigenhaard.nl of postbus 67065, 1060 JB in Amsterdam.

  • De brief van de gemeente waarin staat dat je geen Woonkostentoeslag (meer) krijgt.
  • Een uittreksel van het Bevolkingsregister (niet ouder dan 1 maand). Daarop staan de namen en geboortedata van alle personen die op jouw adres wonen
  • De laatste inkomensverklaring van alle personen die op jouw adres wonen. Dit kan je downloaden via Mijn Belastingdienst of telefonisch vragen via 0800-0543.
  • Overzicht van het loon of uitkering van de laatste 3 maanden van alle personen in jouw huishouden. Download een overzicht van jouw loon via Mijn UWV.
  • Ben je zelfstandig ondernemer? Stuur de winst/verliesrekening van het afgelopen jaar en een onderbouwde prognose van dit jaar. Als je de prognose zelf maakt, stuur dan ook een bewijs mee van je omzet (bijvoorbeeld kwartaalcijfers van je bank) en van eventuele kosten en aftrekposten. Laat je je prognose opstellen door je boekhouder? Dan hoef je deze bewijzen niet mee te sturen
  • Een kopie van je belastingaangifte van het afgelopen jaar
  • Bewijs van inkomensdaling. Bijvoorbeeld: ontslagbrief, bewijs toekenning uitkering, echtscheidingsdocumenten, bewijs overlijden partner

  Als wij alle papieren hebben ontvangen krijg je binnen 6 weken een bericht.

 • Elk jaar verhoogt Eigen Haard de huurprijs van jouw woning. Dat hebben wij in het huurcontract met jou afgesproken. De extra huur die wij ontvangen is belangrijk voor ons. Hiermee kunnen wij ook in de toekomst blijven zorgen voor voldoende goede en betaalbare huurwoningen.

 • Je betaalt per automatische incasso of betaalmail

  Je hoeft niets te doen. Wij passen het bedrag automatisch aan en zorgen dat op de betaalmail het juiste bedrag staat.

  Je hebt een periodieke overschrijving

  Vraag jouw bank om het bedrag vanaf eind juni aan te passen aan de nieuwe huurprijs. Dit kun je meestal ook zelf regelen via internet bankieren.

 • Elk jaar bekijken we opnieuw welke huurverhoging er wordt berekend. Dat doen we in overleg met onze huurderskoepel Alert. Soms komt het voor dat huurders in hetzelfde complex een ander percentage aan huurverhoging doorberekend krijgen. Dat heeft te maken met de afspraken die wij over de huurverhoging hebben gemaakt in het huurcontract. Dit jaar geldt voor alle vrije sectorhuurders dat de huurprijs maximaal 5,5% mag stijgen.

Hulp nodig?

Geen probleem, we helpen je graag op weg.

Bellen

Op werkdagen van 09.00 tot 16.00

  Het is druk Later op de dag is het rustiger