Huurverlaging sociale huur

sociale huur

Is jouw inkomen gedaald of ben je het niet eens met de huurprijs van jouw huis? Op de website van de huurcommissie lees je hoe je in deze gevallen een huurverlaging kunt aanvragen, welke papieren je mee moet sturen en wat de procedure is.

Maatwerkregelingen

Er zijn een aantal maatwerkregelingen voor huurverlaging. Dit zijn geen wettelijke regelingen maar afspraken met huurdersfederatie Alert. Misschien kom je in aanmerkingen voor één van deze regelingen.

Maatwerkregelingen

Vraag en antwoord

 • Op de website van de Huurcommissie staat in welke gevallen je in aanmerking komt voor huurverlaging en hoe je die bij ons kunt aanvragen. Zie hiervoor Huurverlaging  | Huurcommissie

  Heb je een verzoek tot huurverlaging na inkomensdaling? Dan moet je het volgende meesturen:

  • Gemeentelijk afschrift basisregistratie personen, versie aantal ingeschreven personen met naam, adres en geboortedatum
  • Belastingdienst: inkomensverklaringen voorgaand jaar van de huidige ingeschreven personen

  Regelingen

  In sommige gevallen is het mogelijk om jouw huurprijs te verlagen. Wij hebben een aantal regelingen beschikbaar. Klik hier om meer over deze regelingen te lezen.

 • Als wij jouw verzoek tot maatwerk afwijzen, kun je hiertegen geen bezwaar maken bij de huurcommissie. Dit is namelijk geen wettelijke regeling, maar een afspraak tussen ons en de huurdersfederatie Alert. Je kunt wel bezwaar maken bij de geschillencommissie als je vindt dat de maatwerkregeling niet juist is toegepast.

 • Wanneer het niet mogelijk is om de huurprijs te verlagen, maar je toch problemen ervaart bij het betalen van de huur kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente. Wellicht kom je in aanmerking voor een tijdelijke vergoeding van je woonlasten via een Woonkostentoeslag of kun je ondersteuning krijgen bij het beheren van je inkomsten en uitgaven.

  Wil je weten of je in aanmerking kunt komen voor voorrang op een goedkopere woning? Ook deze vraag kun je stellen aan jouw gemeente.

Hulp nodig?

Geen probleem, we helpen je graag op weg.