Op zoek naar een vrije sector huurwoning

Terug naar homepage wonen

Is uw inkomen te hoog voor een sociale huurwoning, dan kunt u bij Eigen Haard een vrije sector woning huren. Dit zijn alle woningen die bij het tekenen van het huurcontract een huurprijs boven € 752,33 per maand hebben.

Hoe werkt het afsluiten van een huurcontract voor een vrije sector huurwoning?

U sluit een huurcontract voor minimaal een jaar en betaalt een maandhuur borg. In bijzondere gevallen vragen we een extra borg. Na een jaar kunt u de huur per maand opzeggen. U kunt op elke dag van de maand opzeggen, dit hoeft daarom niet op de 1e dag van de maand te zijn.

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

Maak een Mijn Woonprofiel aan en reageer op ons actuele aanbod. Wij moeten vaak een selectie maken uit alle reacties, valt u daarbinnen dan ontvangt u binnen 10 werkdagen een uitnodiging voor een bezichtiging. Wij selecteren onder andere op reactiedatum, het voldoen aan de inkomenseis en prioritering (voorrang voor doorstromers). Wij toetsen al uw gegevens. U kunt op meerdere woningen reageren, zo verhoogt u uw kans. Tip: verzamel de benodigde documenten alvast, u heeft ze uiterlijk de eerst volgende werkdag na de bezichtiging nodig.

Wat zijn de inkomenseisen om te kunnen huren in de vrije sector?

Naast een minimaal vereist inkomen stellen wij ook eisen aan het maximale inkomen. Zo willen we middeninkomens, die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, helpen aan een betaalbare vrije sector woning. Laat u een sociale huurwoning van Eigen Haard achter? Dan bent u een doorstromer en geldt er voor u geen grens aan uw maximale inkomen. Zie ook 'Voorrang doorstromers'.

De inkomenseisen:

  • Bij de woningpresentatie staat de minimale en maximale inkomenseis en welke doelgroep kan reageren;
  • Uw bruto jaarinkomen, inclusief dat van uw eventuele partner, moet minimaal € 40.024 (2021) en mag maximaal € 63.288 (2021) bruto per jaar zijn. Voor het berekenen van uw inkomen telt het bruto jaarinkomen van uw partner voor minimaal 40% mee. 
  • Het huren vanuit eigen vermogen is alleen mogelijk als aanvulling op het inkomen als dit niet hoog genoeg is. Het tekort op inkomen mag maximaal 10% zijn.

Voorbeeld 1

Inkomen 1 = € 40.000. Is het hoogste inkomen van beide inkomens en telt daarom voor 100% mee.
Inkomen 2 = € 24.000. Is het tweede inkomen en telt voor minimaal 40% mee.
40% van € 24.000 = € 9.600. Het totaal gezamenlijk bruto jaarinkomen komt zo op € 49.600 en valt binnen de inkomensgrens van € 63.288 (2021). Het is mogelijk om een woning bij Eigen Haard te huren.

Voorbeeld 2

Inkomen 1 = € 30.000. Is het hoogste inkomen van beide inkomens en telt daarom voor 100% mee.
Inkomen 2 = € 19.000. Is het tweede inkomen en telt voor minimaal 40% mee.

Stel dat de woning waarop u reageert een minimale inkomenseis heeft van € 41.000, dan mag het tweede inkomen in dit voorbeeld voor 60% worden meegeteld. Het totaal gezamenlijk bruto jaarinkomen komt zo op € 41.400 en valt binnen de inkomensgrens van € 63.288 (2021). Het is mogelijk om een woning bij Eigen Haard te huren.

Voorbeeld 3

Inkomen 1 = € 53.000. Is het hoogste inkomen van beide inkomens en telt daarom voor 100% mee.
Inkomen 2 = € 38.000. Is het tweede inkomen en telt voor minimaal 40% mee.
40% van € 38.000 = € 15.200. Het totaal gezamenlijk bruto jaarinkomen komt zo op € 68.200 en valt buiten de inkomensgrens van € 63.288 (2021). Het is niet mogelijk om een woning bij Eigen Haard te huren.

*Laat u in dit geval een sociale huurwoning achter van Eigen Haard? Dan bent u doorstromer en geldt de maximale inkomensgrens niet, u kunt nu wel een vrije sector huurwoning bij Eigen Haard huren.  

 

Voorrang doorstromers

Woont u nu in een sociale huurwoning van Eigen Haard en wilt u verhuizen naar een vrije sector woning, dan krijgt u voorrang op overige belangstellenden. Kijk hier voor alle voorrangsregelingen.

Verhuizen uit een vrije sector woning: kandidaat voordragen

Als u de huur van uw vrije sector woning opzegt, kunt u geen nieuwe kandidaat voor de woning voordragen.