Het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 levert veel vragen op bij huurders met zonnepanelen. Hieronder geven we een uitleg.
De afgelopen 10 jaar hebben we bij duizenden huurders zonnepanelen gelegd. Huurders wekken met deze panelen stroom op die ze direct gebruiken of terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ze zorgen hiermee voor minder CO2-uitstoot en leveren dus een bijdrage aan een beter klimaat.
Maandelijkse servicekosten
Voor de zonnepanelen betaal je maandelijks servicekosten zonnestroom. Het is een bijdrage in de monitoring & beheer en de investeringen die wij hebben gedaan in zonnepanelen.
Voordeel voor huurders en einde salderen
Bij ons aanbod aan de huurders hebben we beloofd dat je met zonnepanelen goedkoper uit zijn dan zonder zonnepanelen. Dankzij het salderen en de hoge stroomtarieven hebben huurders de afgelopen jaren veel financieel voordeel gehad.
Salderen betekent dat terug geleverde stroom - als de zon schijnt - kan worden weggestreept tegen de stroom die van het stroomnet afgenomen wordt als de zon niet schijnt. De rijksoverheid heeft besloten dat de salderingsregeling vervalt vanaf 2027. Het voordeel van de teruglevering vervalt daarmee grotendeels. De stroom die op een ander moment van het stroomnet wordt afgenomen - vooral in de winter - moet de gebruiker betalen.
Minder voordeel, actie Eigen Haard
Op dit moment is het meestal gunstig om zonnepanelen te hebben. Vooral als je zoveel mogelijk van de opgewekte zonnestroom direct gebruikt. Het financiële voordeel vanwege de terugleverkosten van de energieleveranciers is wel minder. Dat wordt bij de afschaffing van salderen in 2027 nog minder. Wij begrijpen dat huurders ons vragen hoe we hiermee omgaan.
Wij hebben geen invloed op de stroomprijzen, terugleverkosten en afschaffing saldering. Wel op de servicekosten. Daarop willen we huurders tegemoet komen.
- We verlagen in 2025 eenmalig de servicekosten zonnestroom. Dat betekent dat huurders die deze servicekosten betalen, in de loop van 2025 een bedrag terugkrijgen.
- We stoppen met de jaarlijkse indexering. Dat betekent dat de servicekosten zonnestroom voor huidige gebruikers de komende jaren hetzelfde blijven.
Oplossing Rijksoverheid
We hopen dat de Rijksoverheid met een oplossing komt. Onze huurders met zonnepanelen dragen bij aan een lager elektraverbruik. We zijn daarmee minder afhankelijk van het buitenland en stoten minder CO2 uit. Dat willen we graag zo houden en liever nog uitbreiden. Samen met de Woonbond en onze branchevereniging Aedes pleiten we voor structurele oplossingen.
Belangrijkste tip: zonnestroom zelf gebruiken
Onze belangrijkste tip voor zonnepanelen is de zonnestroom zoveel mogelijk direct te gebruiken, want deze zonnestroom blijft gratis. Bijvoorbeeld door de wasmachine ’s middags aan te zetten in plaats van ’s avonds.