Van leegstaand datacentrum naar 300 nieuwe woningen in Amsterdam Sloterdijk

13 juni 2024

Eigen Haard en projectontwikkelaar VORM starten eind 2025 met de bouw van ongeveer 300 nieuwe woningen aan de Naritaweg 52 in Amsterdam Sloterdijk. Nu staat er nog een leegstaand datacentrum. Straks komen er 155 sociale huurwoningen, 95 vrije sector koopwoningen en 65 betaalbare koopwoningen. De 2-, 3- en 4-kamerwoningen bieden plek aan onder andere starters en gezinnen. Eigen Haard en VORM, die eerder dit jaar samen het datacentrum kochten, tekenden op vastgoedbeurs PROVADA de ontwikkelovereenkomst voor 155 sociale huurwoningen.

Nicole de Vrij, directeur Ontwikkeling & Zakelijk beheer van Eigen Haard: ‘Met deze twee- en driekamerwoningen in de sociale huur kunnen we veel huishoudens, van starters tot kleine gezinnen, huisvesten op een goede locatie. Deze woningen zijn in Amsterdam heel hard nodig. We zijn dan ook heel blij met de samenwerking met VORM. Door de krachten te bundelen bij het verwerven van locaties zijn ingewikkelde projecten toch haalbaar. En dat is zeker in deze tijd, waarin we moeten blijven bouwen, ontzettend belangrijk.’

Doorstroming

Naast sociale huurwoningen komen er ook 160 koopwoningen. Ongeveer 40% daarvan zijn betaalbare, sociale koopwoningen. Sociale huurders van Eigen Haard krijgen voorrang bij de verkoop van deze woningen. Daardoor komen er op andere plekken huurwoningen vrij voor woonstarters. De doorstroming die dat oplevert, helpt ook om het woningtekort beetje bij beetje te verkleinen.

Groene tuin voor veranderend klimaat

De binnentuin van maar liefst 1.200 vierkante meter moet een groene oase in de stad worden. Het wordt een ‘wilde tuin’ met inheemse planten die goed groeien in en passen bij de omgeving. Dat is niet alleen fijn voor bewoners – het is óók goed voor de biodiversiteit in de stad. De tuin is voorbereid op de gevolgen van het veranderde klimaat. Zo wordt regenwater opgeslagen in wadi’s en opgenomen in de bodem. En natuurlijk geldt: hoe meer groen, hoe meer verkoeling in de zomer.

Duurzaam

Het gebouw wordt ontworpen en gebouwd met duurzaamheid in gedachten. Zo worden de woningen straks verwarmd en gekoeld met een hybride koude-warmteopslag, komen er groene muren en zonnepanelen op het dak. Het huidige gebouw is bovendien nog niet zo oud. Daardoor zijn veel materialen in goede staat. Samen met VORM en architect Van Wilsum Van Loon gaan we onderzoeken of er kansen zijn om circulair te werken en materialen te hergebruiken.

Planning

De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. De bouw start naar verwachting eind 2025. De eerste woningen worden naar verwachting in 2027 opgeleverd.

Naritaweg