JINC Baas van Morgen

07 juni 2023

Vorige week donderdag hadden wij voor een dag een nieuwe manager Wijkontwikkeling & Leefbaarheid. De dertienjarige Ahsen uit Osdorp nam de taken van Bettina over. Mocht de arbeidsinspectie meelezen, wees gerust. Dit was vanwege het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. Bij dit project nemen kinderen voor één dag een leidinggevende functie over.

Bezig met laden...


Meedenken en -lopen

Dit was niet alleen maar leerzaam voor Ahsen, maar ook voor ons. Zij kwam meteen met een aantal goede ideeën om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Zo vertelde ze aan onze collega Imke van Ontwikkeling dat pleinen beter ingedeeld kunnen worden, zodat kinderen, jongeren en ouderen elkaar niet in de weg zitten. 'Er moet ruimte zijn voor ouderen om lekker te kunnen picknicken. Maar ook genoeg ruimte voor de jongeren om te kunnen spelen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dingen kapot te maken. En een gewoon grasveldje, wat niet helemaal vol staat, zodat we zelf kunnen bedenken wat we daar willen doen.'

Bettina liet Ahsen ook gelijk meelopen met wijkbeheerder Lisa. Want als goede manager moet je soms ook zelf wat taken uitvoeren, zodat je weet hoe het is. Ook heeft Ahsen met collega Chris van Zorg & Overlast in twee zaken besproken wat volgens haar een goede volgende stap zou zijn. Ahsen vond het leuk om zoveel verschillende mensen te spreken. Ook had ze het gevoel dat er echt naar haar werd geluisterd.

Verantwoordelijkheden

Als Bettina wordt gevraagd naar haar eigen tijd als dertienjarige scholier, geeft zij aan dat ze school gezellig en leuk vond, maar het nu meer naar haar zin heeft. Voornamelijk omdat ze nu meer vrijheid heeft. Ze geeft Ahsen mee dat ze nog even moet genieten van een leven zonder al te veel verantwoordelijkheden. ‘Je hoeft niet verder vooruit te kijken dan het volgende proefwerk. Dat is een heerlijk iets om van te genieten.’ Bettina geeft wel aan dat met die grotere vrijheid straks ook grotere verantwoordelijkheden samengaan, maar dat dat juist leuk en spannend is.

'Ik weet dat ik het kan'

Ahsen denkt er al over na om later het bedrijf van haar vader over te nemen. Iets met dieren doen voor werk lijkt haar ook wel interessant. Over werken bij een woningcorporatie hoorde ik haar niet meer, maar ze is altijd welkom. Bettina vond dat Ahsen het ontzettend goed heeft gedaan, en tussen het werk door hebben ze ook nog veel lol gehad.

Aan het einde van de dag moesten Bettina en Ahsen een belofte aan elkaar doen. De belofte van Ahsen was: ‘Ik weet dat ik het kan.’ En dat weten wij ook. Bettina beloofde aan Ahsen dat ze altijd welkom is voor een praatje, een vraag of wat dan ook. Veel succes verder Ahsen, en wie weet tot ooit.

Over JINC

JINC zet zich in voor kansengelijkheid voor alle kinderen in Nederland. Leerlingen mogen via hun project een dag ervaren hoe is het om het werk van bijvoorbeeld de baas van een bedrijf, wethouder of CEO te doen. Ze doen daarbij belangrijke ervaring op, leggen nieuwe contacten en krijgen een ‘kijkje in de keuken’. Op die manier leren ze hoe een bedrijf in elkaar steekt en dat het belangrijk is om je talenten te ontwikkelen. JINC stelt dat de kansenongelijkheid in het onderwijs toeneemt, en wil daar verandering in aanbrengen. De organisatie vindt dat ieder kind gelijke kansen verdient. Meer weten over Baas van Morgen of volgend jaar zelf meedoen als bedrijf? Kijk dan hier.