Bewoners denken mee over vernieuwing van het Ruychaverkwartier, Amsterdam Nieuw-West

21 december 2023

Eigen Haard en gemeente Amsterdam vernieuwen samen het Ruychaverkwartier in Geuzenveld. Het plan is om alle 237 sociale huurwoningen te slopen en ongeveer 430 nieuwe woningen terug te bouwen. Er komt minder verkeer in de buurt en juist meer ruimte voor groen, spelen en ontmoeten. Dat staat in het stedenbouwkundig plan van de gemeente. Huurders en buurtbewoners kunnen hier van 27 december tot en met 14 februari 2024 hun mening over geven.

Bezig met laden...


Het plan gaat over de openbare ruimte en huizen aan de Hans Onversaagdstraat, Gerrit Stuyverstraat, Lieven Keersemakerstraat, Pieter Buyskenstraat, De-Grote-Geusplein en de Burgemeester Röellstraat 207-277. Ook eerder al betrokken Eigen Haard en Gemeente Amsterdam bewoners bij de plannen. Zo waren er meerdere bijeenkomsten en konden kinderen hun droomstraat tekenen tijdens een kleurplatenwedstrijd. Ook konden ze hun buurt van de toekomst schilderen op bouwdoeken bij een nieuwbouwproject een paar straten verderop.

Woningen die passen bij de buurt
De nieuwbouw wordt gasloos, klimaatneutraal en -adaptief. 55 procent van de nieuwe woningen is sociale huur en 45 procent middenhuur. Dit sluit aan op de behoefte van de buurt en van Geuzenveld. Daar is namelijk veel vraag naar huizen voor mensen met een middeninkomen. Er komen straks woningen van verschillende groottes, voor ouderen, starters en kleine en grote gezinnen. Ook komen er een paar rolstoelwoningen. Alle huidige bewoners kunnen terugkeren of met voorrang verhuizen naar een andere woning.

Meer plek voor groen, spelen en ontmoeten
Door de Nicolaas Ruychaverstraat rijden volgens het plan straks geen auto’s meer en doorgaand verkeer wordt omgeleid naar de randen van de buurt. Parkeerplekken komen op een andere plek. Daardoor ontstaat meer ruimte voor groen, spelen en ontmoeten.

Planning
Het duurt nog even voordat de werkzaamheden starten. Tot en met 14 februari kunnen bewoners hun mening geven over het stedenbouwkundig plan van de gemeente. Na eventuele aanpassingen moet de gemeenteraad akkoord geven op het definitieve plan. Tegelijkertijd maakt Eigen Haard, samen met de 2 bewonerscommissies uit de buurt, een sociaal plan. Daarin staan de regelingen waarop huurders recht hebben, zoals een verhuisvergoeding en stadsvernieuwingsurgentie (voorrang). Later in 2024 mogen huurders ook daarover hun mening geven.

Als alles volgens planning verloopt, kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2024 met voorrang reageren op andere woningen via WoningNet. De eerste werkzaamheden starten in de lente van 2026.

Kijk voor meer informatie op www.eigenhaard.nl/ruychaverkwartier en  www.amsterdam.nl/ruychaverkwartier