Aansluiting op het warmtenet voor meer dan 800 woningen in Amstelveen

31 januari 2023

Samen met energiebedrijf Eneco willen wij de komende jaren honderden huishoudens in Amstelveen de kans geven om van het aardgas af te gaan. Wij hebben een contract ondertekend om 835 woningen aan te sluiten op het bestaande warmtenet van Eneco.

De bewoners van een aantal woongebouwen in het noordelijk deel van Amstelveen krijgen in 2023 een aanbod om aan te sluiten op het warmtenet. Als zij akkoord gaan, dan start het aansluiten in 2024. Naast een aansluiting op het warmtenet helpen wij bewoners met de overstap naar elektrisch koken, zodat de gasaansluiting helemaal verdwijnt.

Betaalbaar en duurzaam

‘We willen dat onze huurders betaalbaar wonen’, vindt Marnix Wentink, strategisch adviseur van Eigen Haard. ’Tegelijkertijd wordt duurzaam verwarmen steeds belangrijker. Daarbij willen we voor onze bewoners een veilige en betrouwbare techniek. In de buurt van de woningen ligt al een bestaand warmtenet van Eneco. Aansluiten op dit warmtenet is daarom de meest logische keuze. We gaan dit plan de komende tijd uitgebreid uitleggen aan onze huurders en met ze bespreken. Onze bewoners moeten goed weten waar ze aan toe zijn'.

Aansluiten op bestaand warmtenet

‘Eneco zet concrete stappen om Amstelveen te verduurzamen, zegt Manja Thiry, directeur Warmte van Eneco. ‘We zijn daarom blij dat we met Eigen Haard een mooie oplossing hebben uitgewerkt voor hun huurders om woningen in de buurt van ons bestaande warmtenet de komende jaren aan te sluiten. Samen met Eigen Haard en de gemeente Amstelveen zorgen we bovendien dat dit met zo min mogelijk overlast voor bewoners en omwonenden gaat gebeuren.’ Eneco onderzoekt met de gemeente, Eigen Haard en andere gebouweigenaren verder hoe meer woningen en gebouwen op het warmtenet kunnen worden aangesloten. ‘Voor een aantal buurten in Amstelveen Noord verwachten we daarover later dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven.’

Energietransitie Amstelveen

‘We zijn verheugd dat Eneco zoveel huizen van Eigen Haard kan aansluiten op het warmtenet”, zegt Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid. “Het is een belangrijke stap in de lokale energietransitie. De ligging van de huizen ten opzichte van het bestaande warmtenet is gunstig. Dat biedt de huurders de kans op een gasloze en duurzame woning.’

Voordelen van het warmtenet

Met een aansluiting op het warmtenet en elektrisch koken zijn de woningen klaar voor de toekomst. Verwarmen met warmte is nu al duurzamer dan verwarmen met aardgas. Het levert een CO2-besparing op van 39%. Eneco werkt aan een verdere verduurzaming van het warmtenet en wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Bewoners hebben na aansluiting op warmte geen cv-ketel meer in hun woning. Dat maakt de woning een stukje veiliger en bewoners hoeven zelf niet meer te letten op het onderhoud van apparatuur.

Ondertekening Overeenkomst Warmtenet Eneco Eigen Haard 2