Stadskas Tuin van Toorop: buurtmoestuin en ontmoetingsplek in Slotervaart

26 augustus 2022

Hij staat er al een tijdje, maar van een feestelijke opening kwam het nog niet; corona gooide roet in het eten. Tot nu! Op zaterdag 27 augustus vieren Eigen Haard, de gemeente en oprichter Maaike Belder de oprichting van de Stadskas in Overtoomse Veld met een groot buurtfeest. Compleet met stormbaan, sportieve workshops en minimoestuintjes maken.

Bezig met laden...

 

De Stadskas is een buurtinitiatief van bewoonster Maaike Belder, met steun van woningcorporatie Eigen Haard en de gemeente Amsterdam. Naast de kas is een tuin met 25 moestuinbakken, waar buurtbewoners zelf groente en fruit telen. Ín de kas worden groene en duurzame activiteiten georganiseerd, voor en door bewoners. Kinderen leren er over gezonde voeding, er worden buurtmaaltijden gekookt met oogst uit de moestuin en er is een gratis repair-café voor elektrische apparaten. Ook zijn er wekelijks prikacties vanuit de Stadskas om de wijk schoont te houden. Plús buurtsafari’s en oogstfeesten.

Een dorpje op zich

De Stadskas is behalve een buurtmoestuin vooral een ontmoetingsplek, zegt Maaike Belder. “In deze buurt vind je een mooie mengelmoes van bewoners met allerlei culturele achtergronden. Met de activiteiten in de Stadskas en buurtcafé Flink dat ertegenover ligt, brengen we al die mensen bij elkaar. De buurt wordt steeds meer een dorpje op zich. Bewoners groeten elkaar en bieden hulp aan elkaar.”

Kers op de taart

De Stadskas is gebouwd met materiaal van de naoorlogse woningen die tot zo’n 10 jaar geleden in de buurt stonden. Bettina de Jong, manager wijkontwikkeling en leefbaarheid van Eigen Haard: “We zijn in 2008 gestart met de vernieuwing van Overtoomse Veld. De nieuwbouw ziet er prachtig uit, maar met nieuwe stenen alleen kom je er niet. Bewoners hebben, samen met ons, minstens zo hard gewerkt aan een hechte buurtgemeenschap. De kas is wat dat betreft echt de kers op de taart. Het dak boven het hoofd van alle buurtbewoners, nieuw en oud. Ik ben trots op de rol die de stadskas speelt in de buurt.”

Feestje waard

De gemeente richtte de openbare ruimte in, en plaatste de 25 moestuintjes rond de kas, rekening houdend met de wensen van bewoners. “Super om te zien dat de Stadskas de lokale community nu al zo versterkt”, zegt Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder in Nieuw-West. “Het is een plek waar mensen samen oogsten en eten, leren over duurzamer leven en bijdragen aan een schone en fijne buurt. Een plek die mensen samenbrengt, met oog voor de toekomst. Dat vieren we graag met dit openingsfeest!”