Intentieovereenkomst Brandveilig Wonen voor de derde keer ondertekend

22 maart 2022

Op 17 maart 2022 is de Intentieovereenkomst Brandveilig Wonen voor de derde keer ondertekend. De feestelijke bijeenkomst vond plaats op Kazerne Willem. Daar hebben Tijs van Lieshout (commandant Brandweer Amsterdam-Amstelland) en andere ondertekenaars vanuit de woningcorporaties hun handtekening gezet.

Brandweer Amsterdam-Amstellaan en Woningcorporaties

In 2015 en 2018 zijn eerdere Intentieovereenkomsten afgesloten tussen Brandweer Amsterdam-Amstelland en verschillende woningcorporaties om de brandveiligheid te verhogen. Gelet op de goede samenwerking en geboekte resultaten, is besloten de Intentieovereenkomst Brandveilig Wonen wederom te vernieuwen. Deze keer zijn er twee nieuwe woningcorporaties bij de samenwerking aangesloten. Naast Lieven de Key, Rochdale, de Alliantie, Ymere, Eigen Haard en Stadsgenoot hebben ook Woonzorg NL en DUWO zich nu aangesloten bij het netwerk.

Toekomstproof

Waar mensen dertig jaar geleden nog 17 minuten hadden om hun huis veilig te ontvluchten, kan er nu na 3 minuten al sprake zijn van een niet overleefbare situatie door brand- en rookontwikkeling. Het ontdekken van de brand en het alarmeren van de brandweer neemt vaak al enige minuten in beslag. Dat kan komen door het
ontbreken van (voldoende aanwezige) rookdetectie en/of verminderd zicht, gehoor of mobiliteit. Brandveiligheid, het (brand)veiligheidsbewustzijn en zelf- en samenredzaamheid zijn daarom van groot belang. Het doel van de brandweer is het verminderen van incidenten en daarmee het aantal branden, slachtoffers en schade.

De nieuwe overeenkomst is aangepast en ‘toekomstproof’ gemaakt, zodat deze aansluit op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Denk hierbij o.a. aan: langer thuis wonen voor verminderd zelfredzamen, de energietransitie en klimaatadaptatie.

Brandveiligwonen Intentieverklaring 2022