Eerste steen voor prachtige nieuwbouw in de Kolenkitbuurt

18 oktober 2021

Toekomstig bewoner mevrouw Nouzha Abayaha heeft het startschot gegeven voor de bouw van het gebouw Wilthzangh in de Amsterdamse kolenkitbuurt. De Wiltzangh is het laatste project in de vernieuwing van de Kolenkit die Eigen Haard de laatste jaren heeft uitgevoerd.

In de Wilthzangh komen 65 sociale huurwoningen, waarvan er 24 bestemd zijn voor een migrantengroep voor ouderen. Mevrouw Nouzha Abayahya, die de symbolische eerste steen legde, is een toekomstige bewoonster van die woongroep. In het naastgelegen gebouw Flierefluiter bouwt Eigen haard op dit moment 61 woningen in het middensegment huur. Het ontwerp van Stefanova Architecten kenmerkt zich door fraaie architectuur en een grote diversiteit aan woningen.

Een hele nieuw buurt
Dit is het laatste sociale huurwoningenblok dat Eigen Haard in het nieuwe Middengebied van de Kolenkitbuurt bouwt. Als deze woningen begin 2023 zullen zijn opgeleverd staat er een volledig nieuwe wijk. De nieuwe ruim 700 woningen vervangen de oorspronkelijke 361 jaren vijftig woningen.  Daarnaast heeft de Bos en Lommerschool een prachtig nieuw onderkomen gekregen en is de openbare ruimte volledig vernieuwd. Daardoor zijn veel van de oorspronkelijke bewoners in de buurt gebleven.

Samenwerken voor een nieuwe buurt
De vernieuwing van de Kolenkitbuurt is tot stand gekomen in een goede samenwerking met bewoners, stadsdeel Amsterdam West, ontwerpers en de bouwers. Zo konden bewoners van hun oude woning doorschuiven naar nieuwe woningen. In  samenspraak met het stadsdeel en de gemeente zijn sociale huurwoningen, middensegment huurwoningen en koopwoningen gebouwd voor grote en kleine huishoudens. Eigen Haard  is ook de opdrachtgever voor de openbare ruimte die uiteraard in samenspraak met het stadsdeel wordt gerealiseerd.