“Buurtwoning” in Aalsmeer geopend!

15 december 2021

Op 13 december heeft burgemeester Gido Oude Kotte de “Buurtwoning” aan de Spoorlaan 12 officieel geopend. Afgelopen voorjaar zijn Jeroen Schippers, wijkagent in Aalsmeer en Jaron de Groen medewerker Zorg en Overlast van Eigen Haard samen met een idee gekomen om als partners meer zichtbaar in de wijken te zijn voor de bewoners.

De voorgeschiedenis

De politie miste in Aalsmeer en Kudelstaart een ruimte waar de wijkagent vanuit de wijk zijn of haar werk kan uitvoeren, maar ook gesprekken met bewoners kan voeren of een koffiemoment kan houden. Na een rondje gesprekken met onze netwerkpartners bleek, dat iedereen zo’n plek miste in de gemeente Aalsmeer. Wijkagent Jeroen Schippers en Jaron de Groen legden deze wens van de netwerkpartners neer bij Brenda Eikelenboom, regisseur Wonen en Leefbaarheid van Eigen Haard.

Het plan: De Buurtwoning

Eigen Haard en andere partners vonden dit ook een prachtige kans om meer zichtbaar te zijn in de wijken. Zo is de Buurtwoning geboren. Belangrijk is dat de Buurtwoning een bepaalde periode een wijk aandoet en na een tijd verhuist naar een andere wijk. Zo zijn wij met elkaar zichtbaar in verschillende wijken en kunnen bewoners  makkelijk naar ons toekomen. Andersom kunnen netwerkpartners veel makkelijker bewoners bereiken.

Wie zijn de netwerkpartners?

Graag stellen wij de netwerkpartners die de Buurtwoning gebruiken aan u voor:

  • Politie Amsterdam Amstelland (de wijkagent)
  • Woningstichting Eigen Haard
  • Huurdersvereninging Aalsmeer Kudelstaart
  • Stichting BeterBuren
  • Participe Amstelland
  • Buurtwerk
  • Gemeente Aalsmeer
  • Handhaving Aalsmeer (de Wijkboa)

Van plan naar uitvoering

Dat was eigenlijk snel voor elkaar. Brenda ging binnen Eigen Haard de afdelingen langs die belangrijk waren voor het plan van de wijkagent en de netwerkwerkpartners. De bedachte pop-up constructie van de Buurtwoning is een heel nieuw concept. Binnen Eigen Haard was men heel enthousiast over dit compleet nieuwe plan. De eerste “Buurtwoning” is een leegstaande woning in de Spoorlaan, nummer 12. Hier blijven wij tot 1 maart 2022, dan gaan wij naar een “Buurtwoning” in een andere wijk.

Pop-up concept, steeds in een andere wijk

Het is de bedoeling dat de “Buurtwoning” elke keer na verloop van tijd naar een andere wijk verhuist. Op deze manier bereiken wij steeds zoveel mogelijk bewoners van Aalsmeer en Kudelstaart en dat is wat wij willen met elkaar!

Uiteraard zijn wij niet altijd in de Buurtwoning aanwezig. Heel simpel:

ALS HET LICHT IN DE WONING BRANDT, IS DE BUURTWONING BEMAND.