Huurverhoging sociale verhuur

sociale huur

Vanaf 1 juli of 1 augustus 2024 verhogen we de huur van je woning. Uiterlijk 1 juni krijg je een brief van ons. Hierin staat vanaf welke datum je huur omhoog gaat. Naast het beleid van de overheid probeert Eigen Haard de huur zo betaalbaar mogelijk te houden. Ons huurderskoepel Alert denkt elk jaar met ons mee hoe we dit het beste kunnen doen. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent. 

Bezwaar maken?

Kijk hier of je in aanmerking komt voor een lagere huurverhoging. 

Bezwaar maken

Vraag en antwoord

 • De huurverhoging is maximaal €25,- voor woningen met een huur tot €300,-. Dit bedrag is door de overheid bepaald. Je kan geen bezwaar indienen. Heb je andere vragen over je situatie? Stel ze via het contactformulier.

 • Bestaat je huishouden uit 1 persoon en is je inkomen lager dan €52.753,-? Of bestaat je huishouden uit meer personen en is jullie inkomen samen lager dan €61.046,-? Dan is je maximale huurverhoging dit jaar 5,8%. Dit heeft de overheid besloten.

  De huurverhoging is dit jaar hoger dan je gewend bent. Dit komt omdat de overheid kijkt hoeveel de lonen gemiddeld omhoog zijn gegaan in 2023. Deze zijn gemiddeld 5,8% hoger. Daarom is de maximale huurverhoging ook 5,8%.

  Eigen Haard vind het belangrijk dat de huur betaalbaar blijft voor lagere inkomens. 

  • Is je netto huur minder dan €650,43? Dan krijg je een huurverhoging tot €650,43 netto huur.
  • Is je netto huur tussen €650,43 en €697,07? Dan krijg je een huurverhoging tot €697,07 netto huur.
  • Is je netto huur tussen €697,07en rekenhuur €879,66? Dan krijg je een huurverhoging tot €879,66 rekenhuur.

  Heb je vorig jaar eenmalig een huurverlaging gehad? Dan krijg je dit jaar wel een huurverhoging. Je kan dit jaar niet nog een keer huurverlaging krijgen. 

  Bezwaar maken?

  Kijk hier of je in aanmerking komt voor een lagere huurverhoging. Andere vragen over je situatie? Neem dan contact met ons op.

  Bezwaar maken

 • Huurders met een hoger inkomen in een sociale huurwoning mogen een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen van maximaal €50,-. Dit heeft de overheid in 2024 besloten voor :

  • huishoudens met 1 persoon en een inkomen tussen € 52.753,- tot en met € 62.191,-.
  • huishoudens met meer personen en een inkomen tussen €61.046,- tot en met €82.921,-.

  De inkomensgrenzen voor een inkomensafhankelijke huurverhoging worden elk jaar verhoogd door de overheid. De grenzen zijn ook afhankelijk van het aantal personen die in huis wonen. Zo krijg je een huurverhoging die past bij de situatie. Maar we verhogen de huur niet boven de maximale huurprijs van jouw huis. En daarnaast kan je huur in 2024 niet meer dan €1231,- worden. 

  Bezwaar maken

  Misschien kan je een lagere huurverhoging krijgen. Bijvoorbeeld als het inkomen is gedaald of het aantal personen in je huishouden is veranderd. Bekijk hier of je in aanmerking komt voor een lagere huurverhoging. 

  Bezwaar maken

  Heb je andere vragen over je situatie? Neem dan contact met ons op.

 • Huurders met een hoger inkomen in een sociale huurwoning mogen een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen van maximaal €100,-. Dit heeft de overheid in 2024 besloten voor:

  • huishoudens met 1 persoon en een inkomen boven € 62.191,-.
  • huishoudens met meer personen en een inkomen boven €82.921,-

  De inkomensgrenzen voor een inkomensafhankelijke huurverhoging worden elk jaar verhoogd door de overheid. De grenzen zijn ook afhankelijk van het aantal personen die in huis wonen. Zo krijg je een huurverhoging die past bij de situatie. Maar we verhogen de huur niet boven de maximale huurprijs van jouw huis. 

  Bezwaar maken?

  Misschien kan je een lagere huurverhoging krijgen. Bijvoorbeeld als het inkomen is gedaald of het aantal personen in je huishouden is veranderd. Bekijk hier of je in aanmerking komt voor een lagere huurverhoging. 

  Bezwaar maken

  Heb je andere vragen over je situatie? Neem dan contact met ons op.

 • Eigen Haard probeert de huur zo betaalbaar mogelijk te houden. Daarom willen we de huur niet te snel laten stijgen voor lagere inkomens. Ben jij een huishouden met 1 persoon en een maximaal inkomen tot €52.753,-? Of een huishouden met meer personen en een maximaal inkomen tot €61.046,-? Dan krijg je geen huurverhoging als:

  • De nettohuur €650,43 is (voor de huurverhoging).
  • De nettohuur €697,07 is (voor de huurverhoging).
  • De rekenhuur €897,66 is of meer (voor de huurverhoging).

  Dit zijn aftoppingsgrenzen die bepaald zijn door de overheid. Deze grenzen gebruiken wij om de huur zo betaalbaar mogelijk te houden.

 • Wij bepalen de huur op basis van de waardering van jouw woning. De waardering wordt uitgedrukt in punten. Het aantal punten van een woning bepaalt de hoogte van de huur. Je kunt de punten van jouw woning inzien in je Mijn Eigen Haard account. Je kunt hier inloggen of een account aanmaken.

  De woningwaardering bepaalt de maximumprijs voor sociale huurwoningen. Deze maximumprijs is de wettelijke maximum huur. Wij mogen niet meer huur voor de woning vragen. Minder wel.

 • Dit jaar krijg je een huurverhoging van maximaal 5,3%. De huurverhoging is dit jaar hoger dan je gewend bent. Dit komt omdat de overheid kijkt hoeveel de lonen gemiddeld omhoog zijn gegaan in 2023. Deze zijn gemiddeld 5,8% hoger. Daarom is de maximale huurverhoging ook 5,8%.

  Heb je andere vragen over je situatie? Neem dan contact met ons op. 

Hulp nodig?

Geen probleem, we helpen je graag op weg.

Bellen

Op werkdagen van 09.00 tot 16.00

  Het is druk Later op de dag is het rustiger