Landsmeer verdichting

Nieuwbouw

Calkoenstraat (1)
Bezig met laden...

In Landsmeer is een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. Daarom zijn de gemeente en wij op zoek naar plekken om extra nieuwe woningen te bouwen. Helaas is er weinig ruimte in Landsmeer. Daarom zoeken we naar locaties waar we meer woningen kunnen terugbouwen dan er nu staan. Dat heet verdichting.

Bewonersbijeenkomst en bewonersbrief

De verdichtingsplannen hebben veel losgemaakt in Landsmeer, en vooral bij bewoners van de woningen die we eventueel willen vervangen. Dat snappen we heel goed. Op 8 februari hebben we een bijeenkomst georganiseerd om de plannen uit te leggen. Daarna hebben bewoners en omwonenden een bewonersbrief ontvangen.  De vragen en antwoorden staan onder deze pagina.  

Planning

Allereerst moeten we onderzoeken of een verdichting mogelijk is. Kan het technisch en financieel. En natuurlijk gaan we met bewoners en omwonenden in gesprek. Als er al een haalbaar project uitkomt dan duurt de uitwerking ook nog veel tijd. Kortom, we zijn al snel een paar jaar verder voordat we starten met werkzaamheden. 

Contact

Heb je vragen aan de gemeente over dir plan, stuur een mail naar verdichting@landsmeer.nl 

Heb je vragen aan Eigen Haard, mail Projectbegeleider Madelon Post via het contactformulier.

CONTACT

Vragen en antwoorden

Hieronder vind je de vragen en antwoorden die tijdens de bewonersbijeenkomst in februari zijn  gesteld of later via de mail zijn binnen gekomen. 

  • Als bewoner heeft u het recht om bezwaar te maken tegen de plannen. Het is als huurder uw goed recht om in beroep te gaan tegen dergelijke beslissingen. Daarnaast zal er een participatietraject worden opgezet als het moment daar is.

    Als Eigen Haard besluit over te gaan tot sloop/nieuwbouw, dan helpen zij u aan een andere woning. En u krijgt een verhuisvergoeding. Dat is wettelijk vastgelegd. De nieuwe woning moet bijvoorbeeld passen bij uw inkomen en gezinssituatie. Eigen Haard heeft medewerkers om u hierbij persoonlijk te helpen en te ontzorgen.

  • We gaan de woningen alleen slopen als zeker is dat we nieuwe woningen terugbouwen. Als het zover komt dan volgt na de sloop direct de nieuwbouw.

  • Allereerst moet er een besluit worden genomen óf we inderdaad verder gaan met de sloop-/nieuwbouwplannen voor deze locaties. Zoals gezegd wordt dat besluit in maart of april de genomen. Pas daarna kan meer worden gezegd over de termijn van de sloop. De ervaring leert dat dit soort trajecten vaak meerdere jaren duren. We gaan er van uit dat we eerst starten met de sloop van de Calkoenstraat. Op zijn vroegst vindt dit pas over drie jaar plaats. De Aalscholverstraat/Zultestraat volgen daarna. Een tijdspad van in totaal vijf jaar is dan realistisch.’

  • Dat kan de uitkomst zijn als blijkt dat er bijvoorbeeld niet voldoende verdicht kan worden waardoor het financieel niet haalbaar is.

  • Heeft u toestemming aangevraagd voor de verbouwing en heeft Eigen Haard toestemming verleend? In dat geval heeft u recht op een vergoeding van een deel van de gemaakte kosten.

    In het sociaal plan dat de rechten en plichten van verhuurder en huurders regelt, worden hier afspraken over gemaakt. Zie hiervoor ook de informatie op onze website.

    https://www.eigenhaard.nl/weten-en-regelen/sociale-huur/mijn-woning-aanpassen/verhuizen-na-een-verbouwing/

  • Dat hangt van veel zaken af.

    • Kunnen we genoeg woningen terugbouwen. We zetten in op drie keer het aantal woningen terug te bouwen dan dat er nu staat.
    • Is het plan financieel haalbaar voor Eigen Haard? Het bouwen van woningen is duur en daar komen de sloopkosten bij. Dit kan alleen als daar voldoende nieuwe woningen tegenover komen te staan.
    • Het verkrijgen van een vergunning om te mogen slopen/bouwen.
  • Of het inderdaad financieel mogelijk is om de plannen uiteindelijk te realiseren, zijn we op dit moment aan het onderzoeken. Dit staat dus nog zeker niet vast. Wel zien we, ten opzichte van 2020, nieuwe mogelijkheden om meer nieuwe woningen terug te kunnen bouwen.

  • Om te beginnen neemt Eigen Haard in maart of april zelf een besluit óf we inderdaad verder gaan met de herontwikkeling en verdichting van deze locaties. Uiteraard overleggen we hier ook over met de gemeente en Huurdersvereniging Landsmeer.

  • Tot 50% van álle vrijkomende sociale huurwoningen in Landsmeer kunnen met lokale voorrang worden toegewezen aan personen die in de afgelopen 10 jaar minimaal 6 jaar aaneengesloten in Landsmeer ingeschreven hebben gestaan.

    De overige 50% wordt vrij aangeboden via WoningNet. Landsmeerders kunnen hier dus ook op reageren en maken kans op deze woningen. Daarnaast bestaat er voor senioren een regionale verhuisregeling, het 65+ verhuisvoordeel, om lokaal door te stromen. Hierdoor komen er eengezinswoningen vrij waar weer gezinnen in gehuisvest kunnen worden.

    Verder gaat de sloop/nieuwbouw aan de Aalscholver/Zultestraat alleen door als die op de Calkoenstraat wordt gerealiseerd. Als alles doorgaat dan heeft Landsmeer op deze locaties circa driemaal zoveel nieuwe, duurzame en hoogwaardige sociale huurwoningen dan er nu staan.  

  • In de gemeente Landsmeer is weinig ruimte beschikbaar. Landsmeer ligt bovendien ingeklemd tussen twee natuurgebieden. Dit maakt bouwgrond in de gemeente Landsmeer schaarser dan op veel andere plekken in de regio. Daarnaast zijn de bouwkosten de afgelopen jaren toegenomen en zijn de eisen aan nieuwbouw strenger dan vroeger. Nieuwbouwwoningen moeten bijvoorbeeld duurzaam zijn en energieneutraal.

    Om het bouwen van een grote hoeveelheid sociale huurwoningen betaalbaar te houden is gekeken naar grond die al van een woningcorporatie is.

  • Van alle locaties waar Eigen Haard in Landsmeer woningen heeft is onderzocht of deze verdicht konden worden. Op basis van grootte van het bouwvlak, nabijheid van voorzieningen en OV, bereikbaarheid, verdichtingsmogelijkheden en aantal huidige bewoners zijn uiteindelijk de Calkoenstraat en Aalscholver/Zultestraat als beste uit de bus gekomen als de meest passende en kansrijke locaties.

  • De komende periode willen we met u in gesprek blijven over de plannen. Bij deze bijeenkomsten kunt u uw bezwaren en ideeën laten horen. In het vergunningstraject zitten ook mogelijkheden voor bezwaar en inspraak. Deze zijn formeel/wettelijk geregeld. Nadat de gemeente het bestemmingsplan of de bouwvergunning ter inzage heeft gelegd, heeft u een periode voor zienswijzen. We informeren u tijdig over al deze stappen in de besluitvorming en uw inspraakmogelijkheden.

  • Dit is een nieuw plan, maar het idee van verdichten in Landsmeer bestaat al langer. Eigen Haard heeft daarom de afgelopen jaren onderzoek uitgevoerd naar meerdere potentiële verdichtingslocaties. Daar zijn deze locaties uitgekomen als meest kansrijk. Naar aanleiding van dit onderzoek kan er nog niet gesproken worden van een echt plan, er is enkel gekeken naar mogelijkheden om te verdichten. Er zijn nog geen bouwtekeningen en er is nog geen investeringsbesluit genomen. Eigen Haard en de gemeente Landsmeer hebben alleen hun intentie uitgesproken om op beide locaties te verdichten.

  • De HVL is de afgelopen jaren door Eigen Haard meegenomen in de verkenning naar potentiële verdichtingslocaties in Landsmeer. De HVL zelf heeft zich altijd sterk gemaakt om in ieder geval de locatie aan de Calkoenstraat verder te onderzoeken voor verdichting t.b.v. de huisvesting van senioren.

  • U wordt niet gevraagd uit maatschappelijke betrokkenheid te verhuizen.

    Het aanpakken van de wooncrisis is een complex probleem dat van iedereen iets vergt. Starters moeten hun woonwensen drastisch aanpassen, senioren kunnen nauwelijks doorstromen naar hoogwaardige appartementen en huurders hebben steeds meer moeite met het vinden van een passend en betaalbaar huis. In een dorp als Landsmeer maakt dat de zoektocht naar een woning voor veel woningzoekenden een bijna onmogelijke taak.

  • Niet in formele zin. Landsmeer is een oud en eigenzinnig dorp, vrijwel elke straathoek kent een lange en rijke geschiedenis. De woningen aan de Aalscholver/Zultestraat en de Calkoenstraat hebben geen monumentale status. De woningen staan ook niet in de “Inventarisatie erfgoed Landsmeer 2022”. Dit is een openbaar beschikbare lijst met panden in de gemeente Landsmeer die mogelijk voor een monumentale status in aanmerking zouden kunnen komen.

  • Het geplande onderhoud aan de stoep, straten en riolen gaat gewoon door. De eventuele plannen hebben geen effect op de onderhoudsplanning van de gemeente Landsmeer.

  • Voor de woningen die potentieel interessant zijn om te verdichten hebben we geen grootschalige verduurzamingsplannen. Dat is geen logische investering. Wel blijven we onderhoud uitvoeren, zoals we dat met alle andere woningen doen. 

  • Eigen Haard maakt alleen plannen die passen op de eigen grond. Het veldje hoort bij de openbare ruimte van de gemeente en zit daarom niet in het potentiële plangebied.

  • De gemeente Landsmeer heeft Eigen Haard al in 2018 gevraagd om op zoek te gaan naar locaties om woningen bij te kunnen bouwen vanwege het tekort aan woningen en het tekort aan appartementen voor bijvoorbeeld senioren of starters. In de afgelopen jaren zijn  meerdere locaties onderzocht en besproken met de gemeente. Van alle onderzochte locaties lijken nu de Calkoenstraat en Aalscholverstraat/Zultestraat het meest kansrijk.

  • Deze factoren zijn onderdeel van het verdere onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen. Hier gaan we de komende periode mee aan de slag wanneer wordt besloten dat we door gaan met het traject.