Je hebt de brief ontvangen over aanpassing van de huurprijs. Die gaat voor veel mensen omhoog. Niet het leukste nieuws, maar wel noodzakelijk. We hebben ons best gedaan voor een eerlijke huurverhoging waarbij mensen die verhoudingsgewijs meer kwijt zijn aan de huur een lagere huurverhoging krijgen. In de meeste gevallen wordt de huurverhoging ook gecompenseerd door de hogere huurtoeslag.
Gemiddeld 4,2 % huurverhoging
Onze huren stijgen dit jaar gemiddeld met 4,2 procent. Hoe een en ander onder de streep in euro's voor individuele huurders uitpakt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Voor veel huurders kan de netto huur zelfs lager worden in vergelijking met vorig jaar door een verhoging van de huurtoeslag.
Huurverhoging en stijgende lonen
De maximale huurverhoging die de overheid vaststelt is gekoppeld aan de loonontwikkeling. De gemiddelde huurverhoging ligt onder de gemiddelde loonontwikkeling, zodat de huren betaalbaar blijven. Het gemiddelde inkomen ging 5,8 procent omhoog. De laagste inkomens (zoals bijv. de AOW) gingen er afgelopen 2 jaar zelfs 18 procent op vooruit. De huren mogen dit jaar gemiddeld met 5,3 procent stijgen. De maximale huurverhoging dit jaar is 5,8 procent. Dat berekenen we echter niet aan iedereen.
Waarom een huurverhoging
We beseffen dat een huurverhoging nooit leuk is. Maar het is helaas wel noodzakelijk. Anders kunnen we minder doen voor onze huurders en woningzoekenden. Denk bijvoorbeeld aan het energiezuiniger maken van bestaande woningen, onderhoud, renovatie. Maar ook nieuwbouw; heel veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning.