Bewoners Koekoeksplein kiezen voor woningverbetering

24 juli 2023

De bewoners van het Koekoeksplein en een aantal omliggende straten stemmen in met het plan van Eigen Haard om de woningen te verduurzamen.

De woningen aan het Koekoeksplein in Amsterdam Noord vormen een VvE met ruim 200 huurders en 11 particuliere eigenaren. De eerste stap was een akkoord met de VvE. Daarna zijn de plannen besproken met huurders. In de stemming over het plan is ruim 70 procent van de bewoners akkoord.

Pakket aan maatregelen
Het gemeentelijk monument uit 1919 met ruim 200 woningen krijgt een metamorfose. De opvallendste verbetering is de vervanging van de aluminium kozijnen aan de voorkant door houten kozijnen in de originele mosterdgele kleur. Daarnaast worden de woningen geïsoleerd en krijgen ze nieuwe ventilatie. Bewoners kunnen kiezen voor 3 of 4 zonnepanelen om zelf stroom op te wekken. Tenslotte kunnen bewoners hun woning extra isoleren met voorzetwanden. Na de verduurzaming verbeteren de woningen in comfort en energiezuinigheid; van gemiddeld energielabel E/D naar A

Woonlasten, duurzaamheid en trots op de Vogelbuurt
Eigen Haard wil zorgen dat de energierekening - in een van de armste wijken van Amsterdam - betaalbaar blijft. Door minder energieverbruik beperken bewoners ook hun CO2 uitstoot. Met de terugkeer van de originele uitstraling kunnen bewoners trots blijven op hun bijzondere buurt. De woningcorporatie pakt de eerste woningen eind dit jaar aan. Het hele project duurt ruim een jaar.

Draagvlak bij de eigenaren en huurders
De elf particuliere eigenaren hebben unaniem voor de verduurzaming gestemd. Dat succes is behaald door duidelijk te zijn over de juridische kaders, maatwerk te bieden en een keuze te geven in de maatregelen. Hierdoor is samen met de particulieren een ambitieus en haalbaar plan gemaakt.

Om hun keuze te kunnen maken konden alle bewoners, kopers en huurders, een kijkje nemen in de modelwoning. Eigen Haard medewerkers gingen langs de deuren van huurders om met hen te spreken over de woningverbetering. Een ruime meerderheid van de Koekoekspleinbewoners heeft daarop ingestemd met het plan.

Sociaal Renoveren
Eigen Haard is in deze buurt gestart met ‘Sociaal Renoveren’. Een renovatie is ingrijpend en een goede aanleiding voor lokale hulp en -zorgpartijen om in gesprek te gaan met bewoners. Bewoners die dat nodig hebben kunnen zo geholpen worden op het gebied van prettig wonen, geld, werk en gezondheid.