Woonfraude en onderhuur

sociale huur

Vraag en antwoord

 • U kunt woonfraude direct bij ons melden via het formulier Melden Woonfraude. Contact opnemen kan ook telefonisch: 020 - 6 801 801, schriftelijk: postbus 67065, 1060 JB Amsterdam, of via het info@eigenhaard.nl.

  U blijft anoniem als u woonfraude meldt. Ook hoeft u niets te bewijzen want wij starten ons eigen onderzoek. U mag uw contactgegevens (telefoonnummer of e-mailadres) wel doorgeven. Wij kunnen u dan vragen om extra informatie.

  Woonfraude in woningen van een andere woningcorporatie kunt u melden bij Meldpunt Zoeklicht. Dat is een samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam, woningcorporaties, particuliere verhuurders en politie. Bel: 14020 of ga naar www.amsterdam.nl/zoeklicht.

   

 • Ja, soms mag het. Wel moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen en heeft u vooraf altijd schriftelijke toestemming nodig. Meer informatie vindt u onder Huisbewaring.

   

 • Als wij na ons onderzoek woonfraude hebben vastgesteld, vragen wij de huurder de huur van de woning op te zeggen. Werkt de huurder niet mee, dan vragen wij de rechtbank om de huurovereenkomst te beëindigen. Dan raakt de huurder zijn woning kwijt.

  Ook kan de rechtbank forse boetes opleggen. Bijvoorbeeld € 5000 bij illegale onderhuur en € 10.000 in het geval van het kweken van hennep.

 • Wij verhuren een woning aan een huurder zodat hij er zelf in kan wonen. Dit geldt zowel voor onze sociale huurwoningen als vrije sector huurwoningen. Van woonfraude is sprake als de huurder:

  • Anderen in de woning laat wonen zonder onze toestemming
  • De woning aan toeristen verhuurt, ook als dat via Airbnb gaat
  • De woning niet bewoont
  • De woning niet (alleen) gebruikt om in te wonen maar ook voor andere (bedrijfs-)activiteiten zoals het kweken van hennep of voor prostitutie
   

 • Amsterdam wil woonruimte in de regio zo eerlijk mogelijk verdelen en huurders moeten veilig en prettig kunnen wonen. Daarom zijn er regels voor het huren en verhuren van een woning. Door illegaal onder te (ver)huren ontduiken mensen de toewijzingsregels van Woningnet. Dit betekent dat andere woningzoekenden nog langer moeten wachten. Bovendien gaat woonfraude vaak samen met een lage betrokkenheid bij de buurt en dat vergroot de leefbaarheid in uw buurt niet.

  Hennepkwekerijen melden

  Hennepkwekerijen vergroten het risico op brandgevaar, lekkages, schimmel en criminele activiteiten in uw buurt. Bovendien is het een strafbaar feit. Heeft u een vermoeden? Meld het bij de politie (0900 - 8844) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000).

   

Neem contact op