Kosten Koper (k.k.) versus Vrij op naam (v.o.n.)

Terug naar homepage wonen

Bij het kopen van een woning moet u altijd rekening houden met extra kosten. Achter een vraagprijs wordt altijd vermeld k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam). De meeste bestaande woningen worden kosten koper verkocht. Nieuwbouw koopt u altijd vrij op naam. In beide gevallen komen er extra kosten bovenop de koopsom. Met welke kosten moet u als koper rekening houden? Hieronder het verschil.

 

Kosten koper (k.k.)

Bij kosten koper betaalt de koper de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het kadaster. In de leveringsakte, ook wel transportakte genoemd, wordt de eigendomsoverdracht geregeld. Deze akte wordt door de notaris opgesteld en getekend door verkoper en koper op het kantoor van de notaris. De notaris zorgt er tevens voor dat deze akte bij het kadaster wordt ingeschreven. Het kadaster registreert de nieuwe eigenaar.

De kosten van de leveringsakte bedragen ongeveer 2% van de koopsom van de woning. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek (taxatiekosten, afsluitprovisie bij de bank, hypotheekakte bij de notaris) komen daar nog bij. Bij kosten koper betaal je in totaal dus ongeveer 6% van de koopsom extra.

Vrij op naam (v.o.n.)

Bij het kopen van een woning vrij op naam betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving in het kadaster. Als koper hoef je dan alleen nog rekening te houden met de bijkomende kosten t.b.v. het afsluiten van een hypotheek bij de bank (taxatiekosten, afsluitprovisie en notariskosten voor de hypotheekakte). Deze kosten bedragen samen ongeveer 2 tot 3% van de koopsom.