Op zoek naar een vrije sector huurwoning

Terug naar homepage wonen

Is uw inkomen te hoog voor een sociale huurwoning, dan kunt u bij Eigen Haard een vrije sector woning huren. Dit zijn alle woningen die bij het tekenen van het huurcontract een huur boven € 710,68 per maand hebben.

Hoe werkt het afsluiten van een huurcontract voor een vrije sector huurwoning?

U sluit een huurcontract voor minimaal een jaar en betaalt een maandhuur borg. In bijzondere gevallen vragen we een extra borg. Na een jaar kunt u de huur per maand opzeggen. U kunt op elke dag van de maand opzeggen, dit hoeft daarom niet op de 1e dag van de maand te zijn.

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

U kunt reageren op ons actuele aanbod. Op de meeste woningen moeten wij een selectie maken. Valt u daarbinnen dan ontvangt u binnen 10 werkdagen een uitnodiging voor een bezichtiging. Wij selecteren onder andere op reactiedatum, het voldoen aan de inkomenseis en passendheid. Wij toetsen hiervoor uw inkomen. U kunt op meerdere woningen reageren, zo verhoogt u uw kans. Tip: verzamel de benodigde documenten alvast.

Wat zijn de inkomenseisen om te kunnen huren in de vrije sector?

Naast een minimaal vereist inkomen stellen wij ook eisen aan het maximale inkomen. Zo willen we middeninkomens, die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, helpen aan een betaalbare vrije sector woning. Laat u een sociale huurwoning van Eigen Haard achter? Dan bent u een doorstromer en geldt er voor u geen grens aan uw maximale inkomen. Zie ook 'Voorrang doorstromers'.

De inkomenseisen:

 • Bij de woningpresentatie staat de inkomenseis en welke doelgroep kan reageren;
 • Uw maximale bruto jaarinkomen, inclusief dat van uw eventuele partner, mag maximaal € 50.000 bruto per jaar zijn. Voor het berekenen van uw inkomen telt het bruto jaarinkomen van uw partner voor minimaal 40% mee. 
 • Het huren met een garantstelling of vanuit eigen vermogen is alleen mogelijk als aanvulling op het inkomen als dit niet hoog genoeg is. Het tekort op inkomen mag maximaal 10% zijn. Dit geldt niet bij een Friends-contract.

Voorbeeld 1

Inkomen 1 = € 40.000. Is het hoogst van beide inkomens en telt dus voor 100% mee.
Inkomen 2 = € 24.000. Is het tweede inkomen en telt voor minimaal 40% mee.
40% van € 24.000 = € 9.600. Het totaal bruto jaarinkomen komt zo op € 49.600 en valt binnen de inkomensgrens van € 50.000. Het is mogelijk om een woning bij Eigen Haard te huren.

Voorbeeld 2

Inkomen 1 = € 30.000. Is het hoogst van beide inkomens en telt dus voor 100% mee.
Inkomen 2 = € 19.000. Is het tweede inkomen en telt voor minimaal 40% mee.

Stel dat de woning waarop u reageert een minimale inkomenseis heeft van € 41.000, dan mag het tweede inkomen in dit voorbeeld voor 60% worden meegeteld. Het totaal bruto jaarinkomen komt zo op € 41.400 en valt binnen de inkomensgrens van € 50.000. Het is mogelijk om een woning bij Eigen Haard te huren.

Voorbeeld 3

Inkomen 1 = € 42.000. Is het hoogst van beide inkomens en telt dus voor 100% mee.
Inkomen 2 = € 38.000. Is het tweede inkomen en telt voor minimaal 40% mee.
40% van € 38.000 = € 15.200. Het totaal bruto jaarinkomen komt zo op € 57.200 en valt buiten de inkomensgrens van € 50.000. Het is niet mogelijk om een woning bij Eigen Haard te huren. Laat u een sociale huurwoning achter van Eigen Haard? Dan bent u een doorstromer en kunt u wel een vrije sector huurwoning bij Eigen Haard huren.  
 

Voorrang doorstromers

Woont u nu in een sociale huurwoning van Eigen Haard en wilt u verhuizen naar een vrije sector woning, dan krijgt u voorrang op overige belangstellenden. Vervolgens geven wij voorrang aan ‘doorstromers’ die een sociale huurwoning van een andere corporatie leeg achterlaten binnen stadsregio Amsterdam. Laat u een sociale huurwoning van Eigen Haard achter? Wij stellen dan geen grens aan het maximale inkomen.

‘Friends’

Samen met twee vrienden een woning huren? Dat kan in sommige gevallen! Met een Friends-contract bepaal je zelf met wie je een woning deelt. Daarbij zijn alle huurders verantwoordelijk voor de woning en het betalen van de totale huur. Gaat een van de bewoners verhuizen, dan zorgen de huurders samen voor een nieuwe ‘Friend’ of een huuropzegging. Het afschrijven en bijvoegen van een ‘Friend’ kan alleen met onze toestemming. De tijd tussen het vertrek van een van de huurders en het vinden van een nieuwe huisgenoot, blijven alle contractanten samen verantwoordelijk voor het betalen van het hele huurbedrag.

Aanvullende voorwaarden ‘Friends’

Om in aanmerking te komen voor een Friends-contract gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

 • De minimum leeftijd van alle 'Friends'-huurders is 18 jaar;
 • Het aantal ‘Friends’ is gelijk aan het aantal slaapkamers;
 • De huurovereenkomst gaan we uitsluitend aan met 3 ‘Friends’/personen;
 • De huur wordt betaald via automatische incasso;
 • Voor alle 'Friends' geldt dat het jaarinkomen lager is dan € 29.000 per persoon. Studiefinanciering tellen wij niet mee als inkomen.
 • Je moet voldoen aan de gezamenlijke inkomenseis die bij de woningpresentatie staat. Wij accepteren geen garantstelling bij een Friends-contract;
 • De minimum contractduur voor alle 'Friends'-huurders is 1 jaar. Bij het wijzigen van het contract geldt er vanaf die datum weer een minimum contractduur van 1 jaar voor alle huurders.
 • Huisbewaring is bij een 'Friends'-contract niet mogelijk.

Op zoek naar een ‘Friends’-woning? Zoek dan in ons actuele aanbod en reageer direct.

Verhuizen uit een vrije sector woning: kandidaat voordragen

Als u de huur van uw vrije sector woning opzegt, kunt u een nieuwe kandidaat voor de woning voordragen. Let op! De kandidaat huurder moet een doorstromer zijn, dat wil zeggen dat hij of zij een sociale huurwoning van Eigen Haard achterlaat. Daarnaast moet hij of zij voldoen aan de inkomenseis van de woning.Chat met ons