Heggerankweg 53-55

  • Soort project: Renovatie
  • Plaats/Stadsdeel: Amsterdam Noord
  • Start bouw / oplevering: 2010
  • Aannemer Mercuur Bouw
  • Architect Hooyschuur Architecten B.V.

Om het kantoorpand, dat ooit een kerk was, geschikt te maken voor de opvang van 22 ex dak- en thuisloze drugsverslaafde ouderen, is het pand gerenoveerd. Daarbij is het gebouw inpandig gesloopt en opnieuw ingedeeld.

Zuurstofinstallaties en bewakingssysteem

Naast een geheel nieuwe indeling zijn er ook zorgspecifieke installaties aangelegd, zoals zuurstofinstallaties. Er is een bewakingssysteem met camera’s en toegangscontrole aangelegd. Met het oog op de brandveiligheid zijn alle benodigde bouwkundige aanpassingen toegepast en is een totaal detectiesysteem met ontruimingsinstallatie aangebracht met doormelding naar de brandweer.

Mooi en veilig gebouw

Verder zijn de kozijnen vervangen en heeft legionellapreventie geleid tot aanpassingen in het standaard installatiewerk. Het resultaat is een mooi en veilig gebouw met een gezellige gemeenschappelijke woonkamer, dat prima geschikt is als opvanglocatie voor ex dak- en thuisloze drugsverslaafden.

Aanvankelijk weerstand

Heggerankweg 53-55 ligt in Amsterdam Noord. Het is een solitair staand gebouw op eigen grond. Daarom ook geschikt als opvanglocatie. In de omgeving liggen laagbouwwoningen, een kinderboerderij en een speeltuin. Er was aanvankelijk weerstand vanuit de buurt tegen de opvang. Mede dankzij het oprichten van een begeleidingscommissie waarin bewoners, Leger des Heils en wij zitten, is de buurt positief over de opvanglocatie. Inmiddels verrichten bewoners vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij.

Chat met ons