Buurtwerkkamer

Wij investeren in veilige en leefbare wijken. Dat doen we graag samen met u. Er zijn allerlei manieren om uw wijk en uw woonomgeving te verbeteren. Doet u mee?

Wilt u bijvoorbeeld iets voor uw buurt betekenen? Heeft u zin uw handen uit de mouwen te steken? In de buurtwerkkamer ontmoeten buurtbewoners elkaar. Samen ontplooien ze hun talenten. Ze doen er vrijwilligerswerk en leren van elkaar. Zo doen ze ook werkervaring op en krijgen ze ritme in hun leven. In de buurtwerkkamer werken we samen met instanties die zich richten op mensen zonder uitzicht op werk, zoals DWI.

Het werkt!

Bij de buurtwerkkamer kan iedereen binnenlopen en vijf minuten later aan het werk zijn. We gaan uit van ieders talenten, zodat iedereen doet waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. De buurtbewoners organiseren bijna alles in de buurtwerkkamer zelf, professionele begeleiding is slechts op de achtergrond aanwezig. Dat maakt de buurtwerkkamer laagdrempelig. Het zelfvertrouwen van buurtbewoners groeit snel. De vrijwilligers zetten zich vooral in voor de buurt. Ze plakken banden, onderhouden tuinen, ruimen rommel op. Soms organiseren ze spelletjes voor kinderen of voor ouderen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Doe mee!

Iedereen, met of zonder baan, is welkom om vrijwilliger te worden. U kunt zich aansluiten bij een van de vrijwilligersteams om de buurt beter te maken. Is er nog geen buurtwerkkamer bij u in de wijk, maar zou u dat graag willen? Neem contact op met de medewerker Woonservice van uw wijk via het contactformulier. Dan kijken wij wat er mogelijk is!

Inspiratie

Casa Jepie Makandra, buurtwerkkamer in Holendrecht (Amsterdam Zuidoost)

Buurtwerkkamer Casa Jepie Makandra

Zin om overdag iets leuks te gaan doen? Moeite met kleine klussen in de woning? Of zit u in de schulden? Bij Casa Jepie Makandra vindt iedereen in Holendrecht wel iets van zijn gading. Vrijwilligers helpen buurgenoten met hun problemen en organiseren allerlei leuke dingen. Tegelijkertijd maken ze de buurt prettiger en beter leefbaar. Daarom past de naam ook zo goed: Jepie Makandra betekent ‘help elkaar’. Elke week kunnen mensen binnenlopen op het Spreekuur Schuldhulp. Vrijwilligers met ervaring helpen bij het bellen met instanties en het invullen van formulieren. En natuurlijk met tips om minder uit te geven. De ‘formulierenbrigade’ heeft al meer dan 350 buurtgenoten geholpen. Er is ook een team dat klusjes doet bij mensen in de buurt en een team dat computerproblemen oplost.

Casa Jepie Makandra werd in maart 2011 opgericht. De vrijwilligers hebben nu een eigen vereniging. Elk jaar gaat de vereniging een nieuwe overeenkomst aan met de partners die het centrum betalen: stadsdeel Zuidoost, de gemeente Amsterdam, woningcorporatie Stadgenoot en Eigen Haard. Daarmee is de buurtwerkkamer officieel van de bewoners. Twee van de actieve vrijwilligers hebben nu een baan bij Casa Jepie Makandra. Vier andere vrijwilligers hebben ergens anders een baan gevonden. Ook dankzij het werkritme en de ervaring in de buurtwerkkamer. Casa Jepie Makandra is er ook voor de leuke dingen! Voor het meest actuele activiteitenrooster, kijk op: www.casajepiemakandra.nl

Bijlage

Download Buurtwerkkamer
(PDF bestand, 2,1 MB)