Buurtkamer

Wij investeren in veilige en leefbare wijken. Dat doen we graag samen met u. Er zijn allerlei manieren om uw wijk en uw woonomgeving te verbeteren. Doet u mee?

Wilt u bijvoorbeeld graag mensen in uw buurt leren kennen? Heeft u zin om zich in te zetten voor uw wijk? Een buurtkamer is een ruimte in de wijk die door ons ter beschikking wordt gesteld aan de buurt. De buurt kan er activiteiten organiseren, elkaar ontmoeten, of vergaderen. Iedereen kan van de ruimte gebruik maken, zolang de activiteit maar iets met de buurt te maken heeft. Op die manier is de buurtkamer echt de huiskamer van iedereen.

Het werkt!

Alleen als voldoende bewoners zich inzetten, zorgen wij voor een ruimte in de buurt. Zo weten we zeker dat de buurtkamer een succes zal zijn. De actieve bewoners betrekken hun eigen buren en kennissen bij de buurtkamer, waardoor het een bruisende plek wordt. Doordat de buurtkamer er voor iedereen is, van jong tot oud, wordt het een echte ontmoetingsruimte. In de buurtkamer leert de buurt elkaar kennen.

Doe mee!

In de buurtkamer kunt u activiteiten organiseren voor uw buurt, of daarbij helpen. Schoonmaakacties of huiswerkbegeleiding. Koffie drinken met ouderen in de wijk, een computercursus of iets anders. Zo leert u uw buren kennen en draagt u bij aan een fijne sfeer op straat. Loop eens binnen bij de buurtkamer om erachter te komen wat u kunt doen.

Meer weten?

Is er geen buurtkamer bij u in de wijk, en zou u er graag een hebben? Laat het ons weten, dan kijken wij wat er mogelijk is. Neem contact op met de medewerker Woonservice van uw wijk via het contactformulier.

Inspiratie

Ouderen spelen Rummikub in buurthuis De Dichter
Parlarie, buurtkamer van de Zeeheldenbuurt

Buurtkamer Parlarie

Klein maar heel fijn, dat is buurtkamer De Parlarie. De buurtkamer van de Zeeheldenbuurt vlakbij het centrum van Amsterdam, ligt op een hoek. Door de grote etalageruiten kijk je zo naar binnen, naar de lange tafel met stoelen er omheen. Bijna elke dag is er wat te doen, allemaal georganiseerd door en voor de buurt. Eén van de oprichters van De Parlarie is Joek van Montfort. Met twee buurgenoten nam hij het initiatief voor De Parlarie. Inmiddels is er een stichting die het pand van ons huurt tegen gereduceerd tarief. Dat betaalt de Stichting onder meer met subsidie van het stadsdeel. Het mooie is dat allerlei buurtgenoten de ruimte weten te vinden. De buurtkamer is er niet alleen voor de vaste wekelijkse dingen, buurtgenoten mogen er organiseren wat ze willen. Met als enige voorwaarde: iedereen mag naar binnen. Soms geeft iemand een lezing, of wordt er een film vertoond. Buurtgenoten mogen er hun kunst exposeren. Er staat nu zelfs een piano in De Parlarie. Wie al een beetje kan spelen, mag hem gebruiken om te oefenen.

Bijlage

Download Buurtkamer
(PDF bestand, 2,0 MB)