Brand in de woning, daar moet je niet aan denken! Toch gebeurt het regelmatig dat er brand uitbreekt in een huurwoning van Eigen Haard. Wat kun je zelf doen en wat doet Eigen Haard.

Wat je zelf kunt doen

Het allerbelangrijkste is, een goed en werkende rookmelder. Eigen Haard zorgt dat er in elke huurwoning een goede en werkende rookmelder aanwezig is. Jij, als huurder moet ervoor zorgen dat de melder het ook altijd doet. Vervang daarom de batterij van de rookmelder. Kun je het zelf niet, vraag het dan aan de wijkbeheerder in jouw wijk om je te helpen. Of dien een reparatieverzoek in. Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder in huis verplicht, lees er hier meer over.

Ga eens met je gezin om de tafel en bespreek een Vluchtplan. Hoe snel kan iedereen de woning verlaten? Liggen de sleutels op een vaste plek? Wie doet wat als er brand uitbreekt? Met een goed afgesproken Vluchtplan red je levens. Oefen twee keer per jaar, als het donker is, met elkaar het Vluchtplan. Werken de afspraken of zijn er veranderingen nodig met elkaar?

Wat doet Eigen Haard?

Wij hebben een convenant afgesloten met de brandweer, verschillende wooncorporaties en de Burgemeester van Amsterdam. Zo houden wij, samen met de verschillende gemeenten en de brandweer, Brandveiligheid bijeenkomsten in Senioren complexen. Tijdens een koffieochtend, of middag, legt de brandweer uit waar je op moet letten om brand te voorkomen en wat de vluchtwegen zijn in het complex waar je woont. De brandweer kan geheel op vrijwillige basis samen met de huurder in de woning een vluchtplan laten zien en de huurder wijzen op gevaarlijke obstakels in de woning.