Stijgende energieprijzen

Je hebt het vast gehoord of gelezen. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden heel erg gestegen. Dat heeft gevolgen voor iedereen.

Wat merk je van de stijgende energieprijzen?

Iedereen in Nederland zal hier wat van merken. De energierekening wordt hoger. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden en hangt af van verschillende situaties. Denk aan het weer en je eigen stookgedrag. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden.

Ik betaal mijn energierekening rechtstreeks aan Eigen Haard via een maandelijks voorschot.

Ik betaal mijn energierekening aan een energieleverancier

Waarom stijgen de energieprijzen?

Er zijn verschillende zaken die meespelen. Onder andere:

  • Het voorjaar van 2021 was koud en daardoor werd er meer gas gebruikt om te verwarmen. Dit zorgde voor een lage gasvoorraad. Die is in de zomer door de hogere prijzen veel minder bijgevuld dan normaal.
  • De economie herstelt zich sneller van de coronapandemie dan gedacht. Daardoor is het energieverbruik toegenomen en is er veel gas nodig.
  • In Groningen wordt steeds minder gas uit de grond gehaald. Daarom is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers.
  • Het waait minder dan normaal, waardoor er minder windenergie is opgewekt.

Wat doet de overheid?

De overheid heeft ook een aantal maatregelen aangekondigd. Lees hier meer over de stijgende energieprijzen en wat de overheid doet.

Wat doet Eigen Haard?

Ook wij volgen de veranderingen op de energiemarkt en hopen dat de overheid met maatregelen komt. Wij gaan in ieder geval door met het verduurzamen van onze woningen. De meeste energie bespaar je namelijk als je huis goed is geïsoleerd. Daarom hebben we de afgelopen jaren zo’n 6.000 woningen verduurzaamd. En de komende jaren volgen er nog een paar duizend. We kunnen helaas niet alle woningen meteen aanpakken. Je hoort van ons als we je huis gaan verduurzamen. Je ontvangt dan informatie met wat we gaan doen en wanneer.

Wat kun je zelf doen?

Het weer maar ook je eigen stookgedrag heeft invloed op je energierekening. Minder energie verbruiken is soms maar een klein beetje mogelijk, maar kan toch helpen. Denk aan korter douchen, tochtstrippen plaatsen of de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt. Lees hier onze tips om geld en energie te besparen. En kijk ook op de website van Milieu Centraal.

Ik betaal mijn energierekening via Eigen Haard

Ik woon in een appartement en betaal een voorschot op de stookkosten aan Eigen Haard. Wat betekent de stijging van de energieprijs voor de hoogte van mijn voorschot?

De kosten voor het verwarmen van je woning gaan vanaf januari 2022 omhoog. Omdat Eigen Haard jou als huurder wil beschermen tegen een hoge jaarlijkse eindafrekening, passen wij je voorschot aan. Hoe hoog dit wordt, weten we in december 2021. In bepaalde gevallen kun je vragen om een aanpassingen van het voorschot. Kijk hier of dat voor jou geldt.

Per wanneer verandert er iets voor mij in het bedrag van mijn voorschot?

In december 2021 weten we meer hierover en dan ontvang je een brief.

Ik betaal mijn energierekening aan een energiebedrijf

Ik betaal mijn energierekening rechtstreeks aan mijn energiebedrijf. Wat betekent de stijgende prijs voor mij?

Vragen over wat het precies voor jou betekent stel je aan je energiebedrijf. Wij hebben hier geen invloed op. We hebben wel bespaartips voor je.

Het lukt niet om mijn energierekening te betalen.

Het is belangrijk dat je niet verrast wordt door de hogere kosten en aan het einde van het jaar een groot bedrag bij moet betalen. Neem daarom nu al contact op met je energiebedrijf om te overleggen of je het energiebedrag per maand iets kan verhogen.

Kom je in de problemen?

Neem dan contact op met je energiebedrijf. Meer informatie hierover vind je bij ACM|Consuwijzer.

Meer informatie

Vragen? Vul dan hier het contactformulier in.