Bewonersonderzoek 2020: Meer interesse voor verduurzamen 19 april 2021

In november en december 2020 hielden wij ons jaarlijks bewonersonderzoek. Ongeveer 12.000 bewoners deden mee. Wij vroegen onze bewoners online wat zij vinden van hun buurt en van energiezuinige maatregelen voor hun woning. Er werd telefonisch nagebeld in wijken waar nog niet voldoende respons was. De resultaten gebruiken we om per buurt na te gaan wat er speelt en waar we mee aan de slag moeten.

Het thuisgevoel in de buurt en de verduurzamende maatregelen in de woning vinden onze bewoners belangrijk. Benieuwd naar de uitkomsten? Bekijk dan hier het bewonersonderzoek.

Het thuisgevoel

Bewoners voelen zich over het algemeen thuis in hun buurt. Het thuisgevoel is in 2020 wel iets gedaald naar een 7.6 (ten opzichte van een 7.8 in 2018). Dit is wel weer hoger dan in 2017 en 2016 (7.5). Bewoners van de Zuidas (8.5) en Frankendael & Middenmeer (8.4) voelen zich het meest thuis. We bekijken op korte termijn wat we kunnen verbeteren in de wijken die minder goed scoren. Benieuwd naar het thuisgevoel in uw wijk? Bekijk dan hier de uitkomsten.

Verduurzamen voor jezelf en het milieu

De interesse voor project Samen Verduurzamen is goed. 60% zegt open te staan voor energetische maatregelen bij gelijkblijvende of iets lagere woonlasten. Dit was 50% in 2018. Als voornaamste reden om mee te doen aan ons verduurzamingsproject geeft 33% van de bewoners aan vanwege comfortverbetering (minder tocht en kou). 26% geeft aan dat zij het voornamelijk doen omdat het beter is voor het milieu (minder CO2 uitstoot). Het duurzaamheidsimago van Eigen Haard is nog beperkt, maar stijgt ieder jaar (totaal 0.7 punt in de afgelopen 6 jaar).

Vaker thuis zorgt voor iets meer overlast

Onze bewoners hadden in 2020 iets meer overlast dan in 2018 (overlast algemeen en van de buren). Corona, en het gevolg dat mensen hierdoor veel vaker thuis waren, kan hiervoor een verklaring zijn. Dit onderzoeken wij verder.

Verwachte ontwikkeling van de wijk

Meest positief zijn de mensen in de wijken waar de laatste tijd veel nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn afgerond. Opvallend is dat Middelveldsche Akerpolder/Sloten en Osdorp Oost Zuidoost somber zijn over de toekomst, terwijl dit wijken zijn die op dit moment niet heel slecht scoren. Dit gaat Eigen Haard zeker verder onderzoeken.

Doet u de volgende keer weer mee?

Uw deelname aan het bewonersonderzoek helpt ons de wijken, gebouwen en woningen zo prettig mogelijk te maken. Kunnen we volgend jaar weer op u rekenen?