231 woningen weer beschikbaar na Woonfraude 05 maart 2020

In 2019 heeft Eigen Haard 231 woningen teruggevorderd na het constateren van Woonfraude. Circa 80 Procent van de woonfraude betreft het doorverhuren van een woning.

Ten opzichte van 2018 is de stijging zo’n 5 procent. ‘We worden effectiever in de bestrijding van woonfraude’, zegt Pim Hogenboom, directeur Wonen van Eigen Haard. ‘Daarvoor gebruiken we steeds betere opsporingstechnieken’. ‘De afgelopen jaren werd het lastiger om woonfraude te bewijzen. Dat zorgde voor lagere resultaten. Het tij is gekeerd en het aantal vrijgemaakte woningen na woonfraude zit in de lift’.

Doorverhuur en leegstand

In zo’n 80 procent van de gevallen gaat het om doorverhuur. Daarnaast is ‘leegstand’ een flinke categorie woonfraude. Huurders wonen ergens anders maar zeggen de huur niet op en laten de woning leeg staan. ‘Als huurder van een sociale of middensegment huurwoning, moet die huurwoning je hoofdverblijf zijn. Woon je een groot deel van het jaar ergens anders en geef je daarmee je hoofdverblijf op, dan ben je in overtreding en vorderen wij de woning terug’, zegt Leendert Yntema, senior medewerker woonfraude.

Voorbeelden woonfraude

Diezelfde Yntema vertelt, nog steeds verbaasd, over een bijzonder geval van woonfraude. ‘We kwamen erachter dat een huurder, die elders in de stad 19 koopwoningen heeft, een middensegment huurwoning al jaren doorverhuurt. Enerzijds baal je ervan dat zoiets door je systeem glipt. Anderzijds ben je verbaast hoe dit soort lieden met onze huurwoningen omgaan’.  Een ander geval van woonfraude was een sociale huurwoning met een huurprijs van €690 die een collega van Yntema tegenkwam op een advertentiesite voor €1850 per maand. Daar is een dag voor de verhuur een stokje voor gestoken. Die woning kom dus weer beschikbaar voor een andere woningzoekende. 

Boetes gemeente Amsterdam

De Amsterdamse corporaties en de gemeente Amsterdam werken samen aan de bestrijding van woonfraude. Zo krijgen woningzoekenden een kans. Sinds 2020 kan de gemeente Amsterdam boetes tot € 13.500 aan woonfraude plegers opleggen.