Buurtbemiddelaars 600 keer actief voor Eigen Haard in 2020 05 maart 2020

Vorig jaar is bij Eigen Haard huurders bijna 600 keer bemiddeling van Beterburen ingezet. De vrijwilligers van Beterburen bemiddelen tussen buren of buurtbewoners die overlast van elkaar ervaren en er samen niet uitkomen. In zo’n 70 procent van de gevallen is de bemiddeling succesvol.

Burenruzies zijn aan de orde van de dag. In Nederland worden jaarlijks 17.000 aanmeldingen gedaan bij de 83 procent van de gemeentes die buurtbemiddeling hebben. Eigen Haard werkt al jaren samen met de buurtbemiddelingsorganisatie. Vorig jaar zijn er 598 zaken voor Eigen Haard en de huurders opgepakt. In 2018 waren dit er nog 368.  

Laagdrempelige aanpak

Elise Sman, Manager Wijkontwikkeling & Leefbaarheid over de inzet van Beterburen; ‘’Beterburen biedt bemiddeling en coaching. Ze werken altijd vanuit het doel dat buren uiteindelijk zelf in gesprek gaan en blijven met de buren. En elkaar een beetje te leren kennen, wat vaak begrip voor de ander vergroot. De aanpak is laagdrempelig en werkt beter dan direct een formele melding bij de gemeente of de verhuurder.

Lukt het Beterburen niet om met de buren de zaak op te lossen dan nemen wij de zaak over. Dan zetten wij onze overlastinstrumenten in om de situatie op te lossen. We willen dat onze huurders prettig samenwonen in hun buurt want dat is de basis is voor leefbare wijken‘.  

Getrainde buurtbemiddelaars 

De 270 goed getrainde buurtbemiddelaars staan klaar voor bewoners die iets willen doen aan het oplossen van hun burenproblemen. Zij zijn door Beterburen geselecteerd, hebben een training buurtbemiddeling gevolgd, volgen nascholingen en doen dit belangeloos. De bemiddelaars komen altijd met z’n tweeën en luisteren onafhankelijk naar het verhaal van de buren.