Ruim 400 middensegment huizen naar sociale huurders 03 januari 2019

Doorstromen is hot! Wij geven sinds 2016 voorrang aan doorstromers die willen huren in het middensegment. Ook bij koop krijgen sociale huurders voorrang. Zo proberen wij meer beweging op de overspannen woningmarkt te krijgen. Van de circa 500 middensegmentwoningen hebben wij het afgelopen jaar 81% aan doorstromers verhuurd. Op deze manier hopen we meer sociale huurwoningen vrij te krijgen voor woningzoekenden met een laag inkomen en voor grote gezinnen.

Van sociale huur naar koop óf huur

Mensen blijven soms in een sociale huurwoning wonen die niet meer helemaal bij hen past. Hun inkomen stijgt bijvoorbeeld, het huis wordt te klein of de kinderen zijn de deur uit en daardoor juist te groot. En niet iedereen wil kopen. Daarom geven wij voorrang aan sociale huurders die willen huren in het middensegment (huur van €712,- tot €1000,- ) of willen kopen.

Berra en haar vriend Jody maakten gebruik van de voorrangsregeling van Eigen Haard. Berra: “Op de site van Eigen Haard zagen we een koopappartement met ruim balkon. Groter dan ons huidige woning en binnen ons budget! En omdat we doorstromers waren, een sociale huurwoning leeg achterlieten, kregen we ook nog eens voorrang op de markt. We maakten een kijkafspraak en waren meteen verliefd!’. Inmiddels zijn zij met hun kinderen verhuisd van een klein appartement bij het Weesperplein in Amsterdam naar hun droomhuis in Amsterdam-Zuidoost. Hun sociale huurwoning komt hiermee beschikbaar voor een woningzoekende die daarvoor in aanmerking komt.

Mooie resultaten

Inzetten op doorstromen loont. Twee jaar geleden daagde onze bestuurder Bert Halm de organisatie uit om de middensegment huizen in het nieuwbouwproject Westwijk in Amstelveen zoveel mogelijk aan doorstromers te verhuren. Een aantal enthousiaste Eigen Haard medewerkers ging aan de slag en lukte het om alle huizen te verhuren aan doorstromers. Dat succes smaakte naar meer en sindsdien verhuren én verkopen wij in elk nieuwbouwproject meer dan 50% van de huizen aan doorstromers. In het nieuwbouwproject Europarei in Uithoorn zijn dit jaar zelfs alle woningen aan doorstromers verkocht.

Samenwerken met andere corporaties

"Wij geven al twee jaar voorrang aan onze klanten’, aldus Bert Halm van Eigen Haard. ‘Ook die van een andere corporatie kunnen bij ons terecht. Gelukkig zetten inmiddels ook de andere corporaties zich in voor de doorstroming op de woningmarkt. We hopen dat onze collega corporaties ons voorbeeld gaan volgen door óók voorrang aan elkaars huurders te geven. Zo helpen we elkaars klanten en de woningmarkt vooruit. Daarom roep ik corporaties op om samen te werken'. Het aanbod is en blijft namelijk een uitdaging voor de corporatie. Met de samenwerking hopen wij op een breder huizenaanbod voor de doorstromer en meer woningen voor mensen die deze het hardst nodig hebben.