Startblok Elzenhagen gaat van start 13 december 2018

540 jongeren starten in Startblok Elzenhagen Amsterdam-Noord. Op vrijdag 14 december hebben de eerste 88 bewoners van het nieuwe Startblok Elzenhagen in Amsterdam-Noord hun sleutels ontvangen en zijn zij gestart met het Burenproject.

Startblok Elzenhagen is een duurzame woonplek voor in totaal 540 jongeren, waarvan de helft statushouders zijn. Samen vormen zij een community. Door kennis- en levenservaring uit te wisselen en een netwerk op te bouwen, werken zij aan een goede start en hun toekomst in Amsterdam. Startblok Elzenhagen ontwikkelen wij samen met De Key.

Eerste bewoners krijgen de sleutel

De eerste bewoners van twee van de zes woonblokken kregen de sleutels van hun studio. Het ophalen van de sleutels gebeurde in Startblok-stijl: Onze bestuurder Bert Halm reikte samen met Lidy van der Schaft directeur Wonen van De Key en stadsdeelvoorzitter Erna Berends  de eerste sleutels uit en heetten de bewoners warm welkom.

Bewoners aan het woord

Fatu (22): “Ik vind het heel speciaal. Mijn vader komt uit Sierra Leone. Ik weet hoe belangrijk het is om dit soort projecten op te starten. Het kan helpen bij een goede start. Ik hoop vooral dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt, een thuisbasis krijgt en hier zichzelf kan zijn. Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren.”
 
Hussein (23, Syrië): “Eindelijk! We zijn in Startblok Elzenhagen, waar we een nieuw leven beginnen. Ik wil graag beginnen met studeren en ik wil een gelukkig leven. In 2015 kwam ik naar Nederland. Ik heb een tijd op straat gewoond en in asielzoekerscentra. Ik wil graag positief starten met iedereen hier.”

Kennismaken en Burenproject

Naast het ophalen van de sleutels maakten alle bewoners kennis met elkaar en startten zij het burenproject. Bewoners lieten aan elkaar weten welke vragen zij hebben of waar zij anderen mee kunnen helpen. Elke gang heeft een gangmaker die de taak heeft om elkaar te stimuleren om mee te doen. De gangmaker zorgt ervoor dat iedereen uiteindelijk wordt gekoppeld aan een goede buur (vergelijkbaar met een maatje). Zo helpen alle bewoners van Startblok Elzenhagen elkaar met een goede start in Amsterdam.

Fotografie: Isabel Nabuurs.
Op de foto: links voor: bewoner Fatu Odofo van Startblok Elzenhagen. Van links naar rechts: Erna Berends, Stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Noord, Lidy van der Schaft directeur van De Key en Bert Halm, bestuurder van Eigen Haard.

 


Chat met ons