Bos toekomst geven met FSC hout 28 september 2018

In onze bouwprojecten gebruiken wij uitsluitend FSC hout en werken we alleen samen met FSC-gecertificeerde aannemers. Op die manier dragen we bij aan duurzaam bosbeheer en het behoud van de bossen.

Via de Bosberekentool van FSC Nederland wordt berekend hoeveel tropisch bos er wordt beschermd door gebruik van FSC-hout in een project. In het nieuwbouwproject van Eigen Haard aan de Burgemeester Stramanweg in Ouderkerk aan de Amstel is ruim 19 m3 FSC-meranti-hout verwerkt. Dankzij die toepassing kan 38.000 m2 (3,8 hectare) tropisch bos duurzaam worden beheerd en daarmee beschermd.   

Bomen kappen en bos beschermen

Bomen kappen in de tropen en toch het bos beschermen lijkt een tegenstelling, maar dat is het niet. Een FSC-gecertificeerd bos wordt opgedeeld in percelen, ofwel jaarvakken. Uit een perceel wordt maar een beperkt aantal bomen gekapt, vaak maar één of twee bomen per hectare. Hierna wordt het gehele perceel gemiddeld 30 jaar met rust gelaten om te herstellen. Zo blijft het bos gezond. Ieder jaar levert een ander perceel van het bos het gewenste hout. Hoe meer duurzaam hout we in projecten gebruiken, hoe groter het totale gebied dat we waarde kunnen geven als bos en op die manier kunnen beschermen.

Eigen Haard en duurzaamheid

In 2050 zijn onze woningen CO2-neutraal. Daarom isoleren we in hoog tempo onze woningen, wekken we duurzame energie op, verminderen gasaansluitingen en stimuleren energiezuinig gedrag van onze bewoners en medewerkers.  Met ons programma Samen verduurzamen maken we dit jaar ruim 1.000 woningen energiezuiniger.  We gaan voor 100% circulariteit: we willen dat alle grondstoffen die we gebruiken duurzaam zijn en hergebruikt kunnen worden.