Naar een aardgasloze stad 08 februari 2017

Met negen andere partijen hebben wij de Amsterdamse City Deal 'Naar een stad zonder aardgas' ondertekend. De partijen willen in 2050 een duurzame warmtevoorziening zonder aardgas. Tot 2040 maken we in Amsterdam samen 100.000 bestaande woningen aardgasloos. Daarbij mogen alternatieve energiebronnen niet leiden tot een stijging van de woonlasten voor onze huurders.

'Nieuwbouwwoningen aardgasloos maken is relatief simpel', zegt Mieke van den Berg, ondertekenaar van de Citydeal namens Eigen Haard. 'We kunnen ze aansluiten op de stadswarmte of ze wekken zelf voldoende energie op. Daarnaast gebruiken nieuwbouwwoningen veel minder energie dan oudere woningen. Onze uitdaging is dan ook hoe we die woningen aardgasloos maken zonder extra kosten voor de huurders'.

Eerste stappen bij bestaande woningen

We isoleren al veel woningen en passen energetische maatregelen toe, zodat de energielasten voor onze huurders dalen. Echt aardgasloos is nu nog lastig te realiseren. Deze woningen liggen bijvoorbeeld in wijken zonder stadswarmtenet, en er is te weinig plek om voldoende duurzame energie op te wekken of de kosten zijn te hoog. Daarom is het goed dat we de Citydeal hebben gesloten en samen de uitdaging aangaan om de woningen te voorzien van een betaalbare duurzame energievoorziening. 

Voorbereiden op de toekomst 

'Maar zelfs als we woningen nu nog niet helemaal aardgasloos kunnen maken, houden we er bij onderhoud of renovaties wel rekening mee,’ zegt Mieke. 'Een goed voorbeeld is de restauratie van Het SchipWe plaatsen daar geen individuele CV-ketels. We hebben een technische ruimte per trappenhuis gemaakt waarop acht woningen zijn aangesloten. Op het dak van dit rijksmonument komen zonnepanelen voor duurzame elektriciteit en collectoren voor het warme water. De zeer goed geïsoleerde woningen zijn al aardgasloos. Over bijvoorbeeld 20 jaar, als er wel een alternatieve duurzame energiebronin de buurt komt, kunnen we de ketel in de collectieve ruimte - die nu nog gas gebruikt - daarop aansluiten. Zo maken we ons klaar voor de aardgasloze toekomst'.

Duurzaamheid bij Eigen Haard

Het milieu en duurzaamheid vinden we belangrijk. Daarom hebben een milieubeleid gericht op energiebesparing, hergebruik en energiebewust leven en werken.
Chat met ons