Eerste bewoners terug naar briljant Het Schip 26 april 2017

Begin mei keren de eerste bewoners terug naar hun woning in Het Schip. Tijdens een open dag konden ze een modelwoning bewonderen en de eerste resultaten van de restauratie bekijken.

‘Prachtig’. ‘Ongelofelijk’. ‘Hoe krijgen ze het voor elkaar?’. Bewoners, die de komende maanden terugkeren naar hun woning, kijken hun ogen uit als ze de buitengevels en de eerste gerestaureerde woningen van Het Schip zien. De vormen en kleuren zijn een lust voor het oog. Ieder detail van het ‘Arbeiderspaleis van Michel de Klerk’ komt in zijn volle glorie terug. En ook het interieur roept een speciale sfeer op. De bewoners staan te trappelen om terug te keren.

Hoe Michel de Klerk het bedoeld heeft

Vanaf begin 2016 werken we minutieus aan de restauratie van Het Schip. Onder het toeziend oog van onder andere de gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed brengen we het gebouw terug in de originele staat. Het belangrijkste daarbij is dat we bedenken welke bedoeling Michel de Klerk, de beroemdste architect van de Amsterdamse School, heeft gehad met het gebouw. We kruipen als het ware in zijn hoofd en proberen ons voor te stellen welke esthetiek en beeldwaarde hij voor ogen had. En met dat beeld voor ogen restaureren we.

Betaalbare woningen voor nu en straks

Maar de woningen zijn in hun monumentale jas helemaal van deze tijd. Met een energielabel A (was G) zijn de woningen, voor hun monumentale status, spectaculair energiezuinig. Daarnaast – en helemaal in de geest van de scheppers van dit monument – blijven verreweg de meeste woningen in de sociale huur. De circa 20 middensegmentwoningen zetten we in voor doorstroming vanuit sociale huurwoningen.

het schip restauratie   
De ventilatiegaten in Het Schip worden niet meer gebruikt voor frisse lucht. Maar wel door de familie Koolmees die er een nieuw gezin heeft gesticht

 

 

Chat met ons