Tussen de wal en 'het schip'

Column Mieke van den Berg

22 mei 2017

Bestuurder Mieke van den Berg

Onlangs leverden wij de eerste woningen van ‘Het Schip’ op, gerestaureerd en wel. Een project om een puntje aan te zuigen, met een gebouw dat een icoon is in de stad. Lof al om. Behalve bij de SP. Die vond het niet kunnen dat er naast de 62 sociale huurwoningen 20 – overigens betaalbare – woningen in het middensegment gaan.

Middensegment te huur in het arbeiderspaleis. Hoe durven we. 

U leest het goed. Wij durven 20 van de 82 woningen in dit arbeiderspaleis te verhuren in het middensegment.En daar valt de SP over. Want het schip is er historisch gezien toch alleen voor arbeiders? Dat klopt. En dat is het nog steeds. We hebben het over 'arbeiders'  die net boven de sociale huurgrens zitten. Bijvoorbeeld een lerarenstel. Of een bouwvakker met een vriendin die receptioniste is. Een politieagent, verpleegkundigen, hulpverleners. Mensen die we in de stad hard nodig hebben. Sociaal huren kunnen ze niet. En een koopwoning is zo duur dat een hypotheek niet haalbaar is.

Met een middeninkomen ben je het haasje 

Een haasje tussen wal en schip. Je bent overgeleverd aan de markt. En laat die in ons werkgebied nou nogal overspannen te zijn. En je hebt ook al geen organisatie of lobby achter je staan. Zoals de Woonbond voor sociale huurders en Vereniging Eigen Huis of de NVM voor kopers. Je krijgt geen huurtoeslag noch hypotheekaftrek. Je bent op jezelf aangewezen, terwijl anderen worden gesubsidieerd. Zelfredzaamheid is mooi, maar je moet wel ergens kunnen wonen.  
 

De stad is voor iedereen. OOK voor mensen met een middeninkomen.

In ons gebied kun je de huisvesting voor middeninkomens niet aan de markt overlaten. De groep die grofweg tussen de € 35.000 en 50.000 per jaar verdient is het haasje. De markt doet wat de markt doet: Marktprijzen hanteren. En terwijl wij heel hard roepen ‘de stad is er voor iedereen’ gaat de ene helft van de woningen in de stad naar mensen met een laag inkomen en de andere helft naar mensen met een hoog inkomen. 
 

De eerste bewegingen zijn zichtbaar

Gelukkig staan wij in ons pleidooi voor het middensegment niet meer alleen. Via het Platform Amsterdam Middenhuur  (PAM) willen beleggers en corporaties samen meer aanbod creëren. En een partij als D’66 maakt zich voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar sterk voor de middeninkomens. Als ze slim zijn geven ze de corporaties daarin een rol. Dat is bijvoorbeeld ook waarom wij actief zijn binnen PAM.
 

Goed voor de wijk. Daar zijn wij van. 

Ons middensegement verhuren we met voorrang aan doorstromers uit een sociale huurwoning. Zo maken we ruimte voor mensen die een sociale huurwoning echt nodig hebben. Maar we willen ook gemêleerde wijken. We weten uit lessen van het verleden dat we wijken niet helpen door mensen met lage inkomens, zorgvragen, psychische problemen en statushouders te concentreren. Een gemêleerde samenstelling houdt de zaak in balans. 
 

Waarom niet

Als u me vraagt ‘waarom juist middensegment in het schip?’ dan zeg ik ‘Waarom niet? Wij willen dat zo veel mogelijk mensen betaalbaar kunnen wonen. En dat doen we. Het aantal beschikbare sociale huurwoningen in het totaal blijft grofweg hetzelfde. Wij stellen maximum inkomenseisen aan onze huurders. Wij geven voorrang aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten. Wij zorgen dat de huur, ook van de middensegment woningen, betaalbaar zijn. En belangrijker nog: Betaalbaar blijven. Zo blijft er overal plek voor iedereen.
Mieke van den Berg, Bestuurder