Schuldig

Column Mieke van den Berg

10 november 2016

Bestuurder Mieke van den Berg

Op maandag 14 november start de zesdelige docuserie ‘schuldig’. Het verhaal speelt zich af in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. Wij verhuren hier veel woningen. En een flink aantal bewoners heeft er schulden. Ook onze huurders.

Als je in de schulden zit

Beeld het je in: een niet aflatende stroom van brieven, mails en telefoontjes van schuldeisers. Een schuld die soms duizelingwekkend snel groeit. Puzzelen met rekeningen. Het ene gat met het andere dichten. Wanhoop in de buurt van pinautomaten. Zorgen om boodschappen en eten. Elke dag opnieuw. Het is het verhaal van 700.000 huishoudens in Nederland.

De cijfers

We werken hard aan het voorkomen van huurachterstanden. En het werkt. De huurachterstanden, het aantal dreigende en daadwerkelijke ontruimingen blijven dalen. Even wat jaarcijfers: We hebben zo’n 55.000 huurders, waarvan er ongeveer 2.000 bij een deurwaarder terecht komen. Rond de 500 huurders komen dusdanig in de problemen, dat we met een ontruiming moeten dreigen. We kunnen er zo’n 400 voorkomen.

Voorkomen beter dan genezen

De huur is doorgaans de grootste maandlast. De consequenties van niet betalen zijn groot. Een beginnende schuld is vaak de start van veel ellende. We willen helpen voorkomen dat onze huurders in de problemen komen. We zetten ons dan ook – met alle denkbare middelen - in om klanten met een huurachterstand te bereiken. Direct vanaf het begin. Om er voor te zorgen dat de oplossing binnen bereik blijft.

Samen zoeken naar een oplossing

We staan klanten bij als het even niet meer lukt. En stellen ons hulpvaardig op om tot een duurzame oplossing te komen. We werken samen met en begeleiden naar hulpverleners. Maar dan moet er wel contact zijn. Want hoe bereik je mensen die de post niet open maken of de deur niet open doen? Mensen in de schulden hebben de neiging zich te verstoppen en door te ploeteren in het probleem. De schulden vreten hun tijd en aandacht. Er is nauwelijks ruimte voor de oplossing.

De uiterste maatregel

Een uitzetting. De uiterste maatregel die wij liever niet gebruiken. Het druist in tegen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook dan doen we er alles aan om te voorkomen dat onze huurder de woning verliest. We hebben nauw contact met deurwaarder, hulpverlening, de gemeente: tot op de laatste minuut gaan we hier mee door. Hoewel een huisuitzetting niet de oplossing is, moeten we er mee dreigen. We kunnen de schuld niet oeverloos op laten lopen. Een dreigende huisuitzetting zorgt in 4 van de 5 gevallen voor een doorbraak. De kop moet uit het zand. En het is niet fair dat de ene huurder niet zou hoeven betalen, terwijl talloze huurders - vaak in dezelfde situatie – dat wel voor elkaar krijgen. Door offers te brengen en prioriteiten te stellen.

Samenwerken en het gesprek aan gaan

Het is naïef om te denken dat we het systeem zo kunnen organiseren dat dit soort situaties niet meer voorkomen. Daar is de rol en verantwoordelijkheid van de klant te groot voor. Maar het helpt niemand wanneer schuldeisers over elkaar heen struikelen om hun geld te innen. Ook de bijkomende kosten van schulden dragen niet bij aan een oplossing. Daarom werken we bijvoorbeeld mee aan de Vroeg Eropaf methodiek en ‘geregelde betaling.  Ook sloten we ons aan bij de coalitie ‘van schulden naar kansen’.

Schulden zichtbaar gemaakt

De serie ‘Schuldig’ maakt het maatschappelijke probleem van schulden zichtbaar. Het laat de problemen en de worsteling van mensen in de schulden zien. Ook van huurders van Eigen Haard. Ik nodig u uit om te kijken. Deze serie is weer een goede aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld in december in pakhuis De Zwijger. Wij doen mee.

Mieke van den Berg, Bestuurder
Chat met ons