Duurzaamheid is onze maatschappelijke taak

Column Bert Halm

25 september 2015

Voorzitter bestuur Bert Halm

Forests for all forever. Vandaag is het FSC Friday. Een dag waarop we verantwoord bosbeheer over de hele wereld vieren. En daar doen wij bij Eigen Haard graag aan mee.

Als woningcorporatie is het onze taak om maatschappelijke prestaties te leveren. Zo zetten wij ons nu met hart en ziel in voor de vluchtelingen en gaan we statushouders onderdak bieden. Een druppel op de gloeiende plaat? Sommigen zeggen van wel, want bij wereldproblemen kun je je klein gaan voelen. Maar de bijdrage die je levert is vaak groter dan je denkt. En zo is het met duurzaamheid ook.  

Samen de verantwoordelijkheid nemen

Wij investeren samen met bewoners en partners in duurzaamheid. Zo brengen we de woonlasten terug, besparen grondstoffen en verlagen de CO2-uitstoot. Goed voor het milieu én de portemonnee van onze huurders. Wij nemen daarbij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een betere en groenere leefomgeving. Voor nu en de toekomst. 

Duurzaam bouwen én gedrag

Het bouwen van duurzame woningen en stimuleren van energiezuinig gedrag van onze huurders staan centraal. Zo leiden we energiecoaches op, die experts worden op het gebied van duurzaam wonen en die deze kennis delen met hun buren. Ook bieden we marktpartijen de mogelijkheid om via Eigen Haard energiezuinige huishoudelijke apparaten en zonnepanelen te huren, zoals HuurDeZon. In Amsterdam Nieuw-West realiseren we met het Co-Green project de eerste klimaatneutrale wijk van Amsterdam: Stadstuin Overtoom.

Samenwerkingen: FSC

We zoeken altijd de juiste partners om samen te zorgen voor een duurzamere leefomgeving. FSC is daar een goed voorbeeld van. De FSC-certificering zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden blijven. Wij passen alleen FSC-hout toe, werken bij nieuwbouw en renovatieprojecten met FSC-gecertificeerde aannemers en roepen andere partijen op dit ook te doen. Daarmee dragen we bij aan de bescherming van onze bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. En dat is belangrijk, want zo zorgen we ervoor dat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen blijven genieten van onze bossen én van de natuurlijke producten hout en papier. 

Uitdagingen

De afgelopen jaren hebben we grote stappen gezet, maar we hebben nog genoeg punten om aan te werken. Zo is het verduurzamen van onze huidige woningen een grote uitdaging. Ook daar gaan wij ons met hart en ziel voor inzetten, want een bijdrage leveren aan duurzaamheid zien wij als een belangrijke maatschappelijke taak. En het leveren van maatschappelijke prestaties geeft ons als woningcorporatie ons bestaansrecht. 


Bert Halm, Voorzitter
Chat met ons