Doorstromen gaat niet vanzelf

Column Bert Halm

10 augustus 2015

Voorzitter bestuur Bert Halm

Een maand geleden sloegen wij de eerste paal voor 44 woningen in Westwijk in Amstelveen. Mooie woningen die we straks verhuren in het zogenaamde middeldure segment (750-900 euro).

Wij bouwen deze vrije sector huurwoningen (VSH) om de doorstroming te bevorderen. Volgens onze theorie stromen huurders die nu in een relatief goedkope woning wonen, door naar deze iets duurdere - en kwalitatief betere - woning. Daarmee komen de goedkopere woningen vrij voor woningzoekenden met een laag inkomen.

De praktijk is anders. Slechts een klein deel van ‘onze‘ scheefwoners stroomt door naar onze VSH woningen. De theorie werkt dus niet. Daar zijn oorzaken voor; te weinig aanbod, een hogere huur, angst voor extra huurverhogingen, etc. Toch vind ik het te makkelijk naar deze factoren te wijzen. Wij moeten ook zelf aan de bak.    

Een redelijke huursprong en flexibiliteit

Huurders stromen alleen door als de huursprong redelijk is. Een huurder die redelijk verdient en nu voor 600 euro huurt, wil best wat meer betalen voor de extra kwaliteit, zeg 850 euro. Maar geen 1100 euro. En die huurder wil weten wat de te verwachten huurstijging is. Wij moeten dus flexibel zijn in ons huurbeleid en duidelijk over de huurstijging.  

Opzoeken in plaats van afwachten 

Het verhuren van woningen in onze regio verloopt relatief soepel. Je plaatst een woning op een site en er komen voldoende kandidaten op af. Wil je doorstroming bereiken dan moet je echter zelf de doelgroep opzoeken. Je moet weten wat hun wensen zijn en hen een goed en realistisch aanbod doen. Dat vereist creativiteit, data-analyses, marketing en een persoonlijke benadering.  

En wetgeving die helpt

Ook wetgeving kan helpen, zoals tijdelijke contracten en een periodieke inkomenstoets. Daar wordt in Den Haag aan gewerkt maar het kan mij niet snel genoeg gaan.

De uitdaging

Als je goed nadenkt zijn er waarschijnlijk nog veel meer manieren om de doorstroming te bevorderen. Daarom daag ik mijn collega’s bij Eigen Haard uit, te zorgen dat we minimaal 30 van de 44 woningen in Westwijk na oplevering verhuren aan Eigen Haard scheefwoners. Zo zorgen we ervoor dat we passend verhuren en dat de woning bij het inkomen past. 

Over een jaar laat ik u weten of het gelukt is.


Bert Halm, Voorzitter