Blog: koken met ....

Koken is je thuis voelen. In ‘Koken met...’ delen huurders van Eigen Haard hun favoriete recepten.


 

Koken met Marjan: Drie in de pan 

Deze keer is het de beurt aan Marjan! Ze woont in Amsterdam Nieuw-West in een fijn appartement met haar rode kat. Marjan maakt voor ons het oud-Hollandse ‘Drie in de pan’, bij sommige mensen ook wel bekend als ‘Dikkertjes’. Dit typisch Nederlandse recept is makkelijk om snel te maken als je onverwacht visite krijgt en je nog even iets lekkers op tafel wilt toveren. Je kunt het eten als toetje, maar ook als tussendoortje. Deze snack kent dan ook gretig aftrek bij de vriendinnen en familie van Marjan. Elke feestelijke gelegenheid wordt er weer naar uit gekeken. Het is ware traditie geworden!

Kruising tussen oliebol en pannenkoek

Je kunt ‘Drie in de pan’ het beste omschrijven als een combinatie tussen een oliebol en een pannenkoek, maar sommige mensen vergelijken het ook wel met een American Pancake. Aan deze zoete lekkernij kun je jouw eigen draai geven. Het basisrecept is naar eigen wens aan te vullen met bijvoorbeeld appel. Als de ‘Dikkertjes’ klaar zijn om op te eten kun je er nog poedersuiker, stroop of jam bij eten. Heb je er teveel gemaakt? Geen probleem! Je kunt ze makkelijk invriezen en even opwarmen als je trek hebt. Wil jij ‘Drie in de pan’ zelf maken? Dit is het recept van Marjan:

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 dl volle melk
  • 100 g rozijnen (geweld in warm water)
  • 1 ei
  • zonnebloemolie
  • mespunt zout
  • 1 zakje vanillesuiker

 

Bereiding

Neem een kom en meng hierin het zelfrijzend bakmeel, de melk, het ei, de vanillesuiker en het zout. Meng alles tot een glad beslag (het beslag mag best een beetje dik blijven). Als de rozijnen geweld zijn voeg je deze toe. Roer goed door. Warm een flinke laag zonnebloemolie op in de pan. Schep vervolgens met twee eetlepels, drie kleine bolletjes beslag in de pan. Bak aan beide kanten, op een middelhoog vuur, tot ze mooi bruin zijn.

Eet smakelijk!