Het Leerorkest: muziekles voor ieder kind

De nieuwe bestuurders van Eigen Haard, Anke Huntjens en Arco Groothedde, maakten deze zomer een wandeling door de Indische Buurt in Amsterdam-Oost. Zo kwamen ze ook langs het Instrumentendepot van het Leerorkest, dat sinds 2013 op de Batjanstraat zit.

Bezig met laden...

Foto: Eigen Haard-bestuurder Anke Huntjens doneert een gitaar aan het Leerorkest.

‘Wat een instrumenten!’, zegt Arco Groothedde als hij de uitgestalde instrumenten in het Instrumentendepot van het Leerorkest ziet. Van grote pauken en een harp tot accordeons en gitaren. Hier worden instrumenten beheerd en uitgeleend aan kinderen. Zodat muziekles bereikbaar is voor ieder kind. Daarvoor is het Leerorkest in 2005 opgericht.

Samen muziek maken

Kinderen worden blij van samen muziek maken én het is goed voor hun ontwikkeling. Helaas zijn er in Nederland maar weinig kinderen uit arme gezinnen die een instrument bespelen. Daarom wil het Leerorkest zoveel mogelijk kinderen laten ontdekken hoe leuk dat is.

Slagwerk

Hoofd bedrijfsvoering Jurriën Wind leidt de bezoekers rond in het Instrumentendepot. Zoals door de drie volledig ingerichte ateliers voor houtblaasinstrumenten, koperblaasinstrumenten, en snaarinstrumenten en slagwerk. In de ateliers knappen vrijwilligers gebruikte instrumenten op. Zodat kunnen ze opnieuw worden gebruikt door kinderen.

Gitaar

‘We lenen instrumenten uit aan kinderen uit gezinnen waar geen geld is om een instrument te kopen’, zegt Jurriën Wind. ‘De kinderen krijgen muziekles op school en nemen hun instrument mee naar huis zodat ze thuis kunnen oefenen.’ ‘We willen als Eigen Haard graag een steentje bijdragen’, zegt Anke Huntjens. Ze geeft een meegebrachte gitaar aan een medewerker. ‘Die moet nog wel opgeknapt worden’, lacht de medewerker die hem in ontvangst neemt.

Muziekles op school

Dankzij het Leerorkest kunnen kinderen onder schooltijd een muziekinstrument leren bespelen. ‘We geven muziekles aan vijfduizend kinderen op twintig scholen in Amsterdam’, vertelt Jurriën Wind. ‘Dat zijn kinderen uit de laatste vier groepen op de basisschool. Op scholen is er vaak geen tijd of leerkracht voor muziekles. Daarom zorgen wij voor muziekdocenten. En voor na schooltijd is er het Wijktalentorkest.’

Op tijd

Aan het begin van het jaar kiezen de kinderen een instrument. Ze kunnen kiezen uit echte orkest-instrumenten die ze ook mee naar huis mogen nemen. Na twintig weken oefenen volgt er een uitvoering. Jurriën Wind: ‘Het Leerorkest geeft muziek en sociale gezelligheid. Het zorgt ook voor structuur, je moet bijvoorbeeld zorgen dat je op tijd bent.’

Sociale huurprijs

Het Leerorkest krijgt subsidie van de gemeente Amsterdam en fondsen, en is verder afhankelijk van giften en donaties. Jurriën Wind: ‘Fijn dat we een wijkpartnerovereenkomst hebben met Eigen Haard en daardoor een sociale huurprijs betalen.'